Interventia premierului Tariceanu, chemat in fata Senatului pentru a prezenta o informare in legatura cu efectele inundatiilor, i-a sensibilizat pana si pe senatorii opozitiei, care l-au aplaudat la scena deschisa. Dar nici puterea nu s-a lasat mai prejos si, recunoscatoare, la comentariile lui Ion Iliescu vizavi de discursul lui Tariceanu, a raspuns cu ropote de aplauze.

Seful guvernului a vorbit despre cauze, efecte, evaluarea costurilor de reconstructie, actiunile autoritatilor, prevenirea si limitarea pagubelor, interventii in ajutorul oamenilor, actiuni de viitor, toate acestea amestecate intr-un ambalaj de cifre si statistici, greu de digerat pentru senatorii intorsi din vacanta, vadit plictisiti.

Discursul lui Tariceanu a fost surprinzator de apreciat de toti senatorii, indiferent de apartenenta politica. Fie prin comentarii, fie prin aplauze entuziasmate, parlamentarii au tinut sa-si exprime aprobarea vizavi de calupul de informatii servit de premier, privind efectele inundatiilor, costurile de reconstructie si actiunile pe care guvernul si le-a propus pentru viitor.

Desi puterea se astepta la o replica acida din partea opozitiei la interventia lui Tariceanu, incercand chiar, pret de o jumatate de ora, sa bareze propunerile ca fiecare grup parlamentar sa intervina cu comentarii dupa prezentare, senatorii din arcul guvernamental si cei din opozitie s-au trezit infratiti de aceleasi idei.

Ion Iliescu a fost primul care a intervenit dupa ce Tariceanu a citit raportul.

Desi se astepta un comentariu impanat cu sageti veninoase, cu atat mai mult, cu cat Iliescu a fost cel care a lansat propunerea ca Tariceanu sa vina sa dea socoteala Senatului, seful senatorilor social-democrati a spus ca apreciaza efortul guvernului, mai ales ca "la inceput au fost multe balbaieli si doar discutii despre anticipate".

Iliescu n-a scapat prilejul pentru a-si etala cunostintele de hidrologie, venind chiar si cu cateva solutii, de a se aprofunda analizele in legatura cu inundatiile si de a se initia o serie de consfatuiri nationale cu specialisti, in vederea constituirii unui sistem national de aparare civila.

"Avem nevoie de meseriasi, de oameni care sa stie ce au de facut, care sa nu aiba un anumit carnet de partid!", a conchis impaciuitor Iliescu, insistand pe ideea ca, in asemenea situatii, politizarea este contraindicata, accentul cazand doar pe problemele oamenilor, nu ale politicienilor.

In afara de Iliescu, doar peremistul Gheorghe Funar si democratul Radu Berceanu au mai simtit nevoia sa intervina, in ciuda atmosferei generale de plictiseala si indiferenta, pe care majoritatea parlamentarilor le afisau fara jena, comentand chiar pe la colturi ca isi mai pierd o saptamana de concediu in slujba tarii.

Berceanu le-a reprosat colegilor politizarea discutiilor: "Nu ajuta sa stabilim noi care sunt mai specialisti in ape, care au fost pusi acolo pe criterii politice si care pe criterii profesionale!" Lui Berceanu i-a replicat, nonsalant, pesedistul Ion Vasile, care, in drum spre iesirea din plen, mormaia: "Este dobitoc asta! El nu intelege problemele noastre, ci doar pe cele politice!" La

finalul discutiilor, Vacaroiu, observand si el plictiseala din sala, le-a acordat senatorilor o pauza de cateva minute, pentru refacerea fortelor.