Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca usa PNL este deschisa pentru Stolojan, dar ca fostul lider liberal nu a precizat sub ce forma intentioneaza sa se implice in activitatea partidului.

Pentru prima data de la declansarea crizei care a divizat PNL in doua tabere, premierul Calin Popescu Tariceanu si fostul presedinte PNL Theodor Stolojan au avut o discutie intre patru ochi. Intalnirea, desi ar fi trebuit sa se produca pe teren neutru, a avut loc ieri dimineata la Guvern, in biroul premierului.

Asa cum fusese de fapt intelegerea dintre cei doi, Theodor Stolojan a refuzat sa faca vreo declaratie dupa intalnire, cuvantul revenindu-i exclusiv premierului Tariceanu. La cateva ore dupa intalnire, premierul a declarat ca a discutat cu Stolojan despre "situatia actuala si de perspectiva a PNL".

"Domnul Stolojan mi-a spus ca este foarte preocupat si ca vede si el ca aceasta situatie nu este utila pentru PNL", a sustinut Tariceanu referin-du-se la "persistenta unor dispute". "I-am explicat ca usa PNL este oricand deschisa daca doreste sa se implice in partid.

Eu am toata disponibilitatea, a ramas sa se gandeasca, nu are inca un punct de vedere", a precizat Tariceanu, sustinand si ca nu i-a facut nici o oferta fostului presedinte liberal. "Nu am discutat despre oferta, i-am explicat ca exista disponibilitate si in ceea ce ma priveste si la nivelul conducerii PNL daca doreste sa se implice.

Nu pot eu sa definesc cum sa se implice, este datoria dansului sa ne spuna cum doreste sa o faca", a mai spus el. Surse liberale afirma insa ca discutia dintre cei doi a vizat un post in Executiv, Tariceanu avansand oferta unui fotoliu de ministru sau vicepremier, nicidecum de premier.

SUPRAPUNERE. Stolojan ar urma sa aiba azi o intalnire cu liderii filialelor PNL, dar dovada ca razboiul nu e inca sfarsit, conducerea centrala a PNL intentioneaza sa convoace Delegatia Permanenta, adica forul din care fac parte chiar liderii de filiale.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu a declarat ca, la sedinta de azi a Delegatiei Permanente, "chestiunea sustinerii lui Tariceanu va fi supusa unui vot formal, astfel incat aceste discutii sa fie inchise".

Olteanu a mai spus ca "in corul liberal sunt intotdeauna voci care canta pe partituri diverse", dar ca presedintii de filiale si-au manifestat, vineri seara, sustinerea pentru Tariceanu ca presedinte, si ca prim-ministru, exceptie facand doi. El a mai spus ca Tariceanu a dorit sa aiba discutia de ieri cu Stolo-jan la cererea mai multora dintre liderii de organizatii.

Surse liberale spun ca discutiile dintre Tariceanu si Stolojan vor mai continua, intrucat nu au clarificat modul in care Stolojan s-ar putea implica in activitatea partidului si a guvernului.

CONFLICT

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a apreciat ca nu exista un conflict intre Tariceanu si Stolojan si ca este foarte bine pentru partid ca au avut loc discutii intre cei doi. Intrebat daca sustine varianta Stolojan – premier, Flutur a raspuns: "Eu sustin sa se discute in toate forurile partidului oferta domnului Stolojan".

El a spus ca oferta acestuia este de a se implica in viata partidului si a adaugat ca discutia dintre Tariceanu si Stolojan era necesara si a clarificat niste lucruri. "Azi PNL are un presedinte, un prim-ministru.

De aici trebuie pornit si, daca Theodor Stolojan s-a oferit sa se implice pentru ca starea de sanatate ii permite, cred ca trebuie luat in seama si salut ideea premierului Tariceanu de a discuta cu Theodor Stolojan, lucru care cred ca a transat problema in PNL", a mai spus Gheorghe Flutur.

(Lavinia Dimancea, Monica Iordache)