Valoarea ajutorului de stat acordat in 2004 pentru companiile din parcurile industriale a fost de 114.814 milioane lei vechi. Raportat la cei 8.200 de salariati ai companiilor care si-au deschis puncte de productie pe noile platforme industriale, inseamna putin peste 13 milioane lei pentru fiecare angajat.

Desi politica infiintarii de parcuri industriale a debutat relativ recent in Romania, primul titlu de parc industrial a fost acordat in 2002, pe hartie functioneaza acum 30 de parcuri industriale. In realitate, numai jumatate din acestea functioneaza, in general cele "brownfield", care au preluat parti din vechile platforme industriale.

Parcurile de tip "greenfield" nu au capatat o mare amploare, cele mai multe dintre ele aflandu-se in constructie. Chiar daca deocamdata parcul nu functioneaza, lucrurile se misca si acolo, a declarat Vali Baciu, directorul Directiei pentru Zone Asistate si Ajutor de Stat din Ministerul Administratiei.

"Din punctul nostru de vedere este o politica la inceput, suntem inca in faza incipienta, dar s-a demonstrat deja ca sunt viabile", considera Baciu. Pana acum, cele 15 parcuri industriale functionale au atras 275 de companii.

Experienta care s-a bucurat de cel mai mare succes este cea de la Crangul lui Bot, parcul industrial din Ploiesti, unde nu numai ca a fost ocupata suta la suta partea de brownfield a parcului, dar societatea-administrator a parcului a atras si investitii in greenfield. Un alt exemplu reusit este cel din Valenii de Munte, un parc care a atins foarte rapid un grad de ocupare de suta la suta.

Explicatia consta in facilitatile acordate de societatea- administrator - chirii foarte reduse -, la care se adauga oportunitatea de a recruta forta de munca foarte ieftina. La acest capitol, Bucurestiul este dezavantajat de salariile mari in comparatie cu cele din provincie.

Dezvoltarea se face la imtamplare Din cauza presiunilor economice, dezvoltarea se face la intamplare, si nu in baza unei strategii pe termen lung. Uneori, chiar daca la acordarea titlului de parc industrial studiul de fezabilitate arata perfect, ulterior investitia se dovedeste a nu fi un succes.

Ajutorul de stat nu depaseste 10 procente din totalul investitiei Conform legii, societatile- administrator beneficiaza de scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei terenului sau scoaterea terenului din circuitul agricol.

Alte facilitati acordate atat societatilor- administrator, cat si companiilor care aleg sa se dezvolte in parcuri sunt deducerea suplimentara din profitul impozabil in cota de 20 la suta din valoarea investitiilor facute pana la 31 decembrie 2006 in constructii, reabilitatea constructiilor, infrastructura interna si conexiune la utilitati, scutire de la plata impozitului pentru cladiri si

constructii si scutire de la plata impozitului pe teren. Totusi, valoarea ajutorului de stat nu trebuie sa depaseasca 60 la suta din valoarea investitiilor facute de un IMM, sau 50 la suta din valoarea investitiilor facute de o societate comerciala mare. Datele statistice arata ca, in realitate, valoarea ajutorului de stat este la 10 la suta din valoarea investitiilor.

Daca in 2004 valoarea investitiilor facute in parcurile industriale a fost de 1.165 miliarde lei vechi (54 miliarde in cladiri si 1.111 miliarde lei in infrastructura), valoarea ajutorului de stat a fost de 114 miliarde lei vechi, ceea ce reprezinta putin peste 10 la suta.