O data cu intrarea in vigoare a Legilor proprietatii, Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR) vrea ca taranistul Vasile Lupu sa fie numit in fruntea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, autoritate ce va coordona si controla aplicarea legilor funciare.

"Toti proprietarii de paduri, fanete si pasuni alpine, membri ai asociatiei, persoane fizice, obsti de mosneni, obsti de razesi, composesorate, paduri graniceresti si alte forme asociative avem deplina incredere si convingere ca reusita aplicarii legilor proprietatii va depinde, in mare masura, de persoana care va coordona si controla toata aceasta activitate la nivel national.

In viziunea noastra, singura persoana care prezinta garantiile morale si profesionale ca va reusi sa supervizeze corect restabilirea raporturilor de proprietate privata este domnul Vasile Lupu", se arata intr-un comunicat de presa al APPR. Vasile Lupu este de acord sa preia conducerea acestei institutii, "dar numai cu unele conditii".

"Vreau sa mi se dea mana libera sa aplic legea in litera si spiritul ei si voi arata administratiei de stat cum se aplica o lege. Nu am nevoie de mai mult de un an sa inchei problema legislatiei funciare in Romania", ne-a declarat taranistul Lupu.

Terenurile agricole vor fi restituite la nivelul anului 1945, iar padurile, la nivelul anului 1948 Noile reglementari legale se aplica incepand de luni, 25 iulie, iar principalele modificari pe care le aduce Legii fondului funciar 18/1991 si Legii 1/2000 se refera la consacrarea regulii vechiului amplasament cu respectarea atribuirilor in proprietate legala din perioada anterioara si a

suprematiei reconstituirii in fata constituirii dreptului de proprietate privata. Restituirea terenurilor agricole se va face la nivelul ultimei reforme agrare din 1945, iar a padurilor, la nivelul anului 1948. In ceea ce priveste padurile, nu exista limita de suprafata, proprietarii urmand a primi inapoi tot ce detineau la data nationalizarii.

In plus, s-a introdus obligativitatea restituirii constructiilor aferente terenurilor agricole si forestiere situate in extravilan. O noutate este si reintroducerea probei cu martori. Pachetul legilor funciare cuprinde si reglementari privind renta viagera, care completeaza cadrul legal privind stimularea circulatiei juridice a terenurilor si infiintarea de exploatatii agricole viabile.

Modificarile la Legea cadastrului si publicitatii imobiliare urmaresc introducerea cadastrului pe cheltuiala statului, apropierea serviciilor de cadastru de domiciliul cetatenilor, prin extinderea numarului de birouri de cadastru la nivel national si liberalizarea profesiei de expert cadastral.

Reglementarile privind accelerarea judecatilor in materie funciara au in vedere sa puna capat incertitudinii prin crearea de complete specializate in cadrul instantelor, scurtarea termenelor de judecata, simplificarea administrarii probelor si a procedurilor de citare, eliminarea caii de atac a apelului si simplificarea punerii in executare a hotararilor emise.