In lipsa banilor, doar o mica parte dintre producatorii agricoli isi asigura in fiecare an culturile, acestia urmand sa primeasca despagubiri de la stat sau de la companiile de asigurari in cazul in care recoltele sunt distruse.

In cateva dintre judetele afectate de inundatii, reprezentantii producatorilor spun ca doar 20-40 la suta din terenuri sunt asigurate. „In judetul Timis, doar producatorii care doreau sa aiba astfel acces la creditele de la bancile comerciale sau la fonduri Sapard au incheiat asigurari.

De asemenea, si cei care au avut teren in arenda au avut asigurari care garantau proprietarilor de suprafete ca isi vor primi contravaloarea sau produsul agricol, conform contractului de arenda”, ne-a declarat Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Timis.

Potrivit acestuia, in acest judet, afectat de inundatiile din aprilie-mai din acest an, doar 35-40 la suta dintre producatori si-au asigurat culturile. „Pentru agricultorii obisnuiti, asigurarile sunt destul de scumpe.

Nu multi producatori isi permit sa plateasca, in medie, circa 200-300 de mii de lei pe hectar, cat costa o asigurare. Parerea mea este ca, din suprafata totala calamitata la nivel national, agricultorii nu vor primi despagubiri pentru mai mult de 20-30 la suta din aceasta”, crede Matei.

Nici in judetul Vrancea, grav afectat de inundatii, situatia nu se prezinta altfel. Aici au fost asigurate mai putin de 20 la suta din culturile agricole, dupa cum ne spune Constantin Bazon, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Vrancea.

In acest an, statul va acorda despagubiri in valoare de 550 miliarde de lei pentru producatorii ale caror culturi au fost luate de ape. „Prin hotarare de guvern, s-a stabilit pentru fiecare cultura nivelul de despagubire, reprezentand 70 la suta din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatii.

Pentru animale, valoarea despagubirii este de 80 la suta din valoarea de asigurare a animalelor”, ne-a spus Miron Moldovan. Astfel, pentru fiecare hectar de grau calamitat, producatorii agricoli vor primi 6,5 milioane de lei, dar numai daca dovedesc faptul ca au efectuat toate lucrarile si tratamentele prevazute in tehnologia de cultura.

„In cazul in care, de exemplu, un producator nu a facut erbicidarea, va primi mai putin de 6,5 milioane de lei pe fiecare hectar de grau distrus de ape”, ne-a precizat directorul Directiei de buget din Ministerul Agriculturii.

Producatorii agricoli spun insa ca banii pe care ii vor primi de la guvern nu le acopera cheltuielile efectuate pe fiecare hectar asigurat. „Eu am avut cheltuieli de 13,5-14,5 milioane de lei la hectarul de grau, iar statul imi va da doar 6,5 milioane de lei/hectar asigurat, distrus de inundatii. Asta e.

Decat nimic, e bine si asa”, ne-a declarat Constantin Bazon. El spune ca o polita de asigurare a culturilor „nu este atat de costisitoare”. Pentru 500 de hectare de grau, el a platit pentru asigurare 88 milioane de lei, pentru ca statul suporta o parte din prima de asigurare.

Bazon crede ca nu va recolta nici 40 la suta din ce preconiza initial. „Inundatiile au venit tocmai cand ne pregateam sa incepem recoltarea. Acum, desi unele portiuni au scapat de inundatii, nu putem recolta, pentru ca se impotmolesc in mal combinele”, conchide Bazon.