Cele mai ieftine autovehicule se gasesc in Estonia si Polonia. Germania si Austria sunt, contrar asteptarilor, dintre cele mai scumpe piete pentru masini.

foto: un german salveaza 3.700 de euro daca va cumpara, de ex., un Opel Astra din Danemarca

Germania si, intr-o oarecare masura, Austria, continua sa fie cele mai scumpe piete pentru modelele analizate intr-un studiu al Comisiei Europene, realizat cu privire la 2004. Studiul analizeaza 1909 modele, dupa pretul de referinta furnizat de 18 producatori europeni si 8 japonezi.

Cea mai mare diferenta de pret este pentru Opel Astra, una dintre cele mai bine vandute masini, aflate in top 10 al vanzarilor auto in Europa.

Aceasta costa cu 50% mai mult in Germania decat in Danemarca. Astfel, daca un german isi va cumpara acest model din Danemarca, acesta va economisi 3.700 de euro (fara a lua in considerare taxele). Aceasta numai daca vorbim de tarile UE.

Pentru anumite modele, diferentele de pret intre tara cea mai scumpa si cea mai ieftina sunt semnificative. Din cele 1909 de preturi citate in raport, 31% sunt cu 20% mai mari decat cel mai ieftin model vandut in tarile UE-25.

Articol co0mplet: EurActiv.ro