Muzeul National de Istorie a Romaniei a anuntat o descoperire arheologica deosebit de importanta in zona Rosia Montana. Este vorba despre un sistem de evacuare a apelor de mina datand din epoca romana, adica vechi de aproape 2 milenii.

Lucrarile arheologice au fost finantate de compania Rosia Montana Gold Corporation - promotoarea unui proiect controversat de exploatare a aurului in Muntii Apuseni.

Sistemul de evacuare a apelor de mina de la Rosia Montana este prima descoperire de acest fel in ultimii 75 de ani si al saselea cunoscut pana acum in Europa.

Unul se afla in Portugalia, altul in Tara Galilor, alte trei in Spania.

Sistemul de la Rosia Montana consta in trei camere suprapuse care adapostesc trei roti de lemn prin care apa subterana era azvarlita treptat la suprafata.

Dupa cum spune arheologul Beatrice Cauuet specializata in mineritul antic la Universitatea Le Mirail din Toulose spune ca o asemenea lucrare atesta o exploatare miniera complexa care presupune forta de munca numeroasa.

Satul de langa exploatarea de la Rosia Montana

Dupa cum spune reprezentanta Rosia Montana Gold Corporation, Corina Bors, compania miniera a cheltuit pentru lucrari arheologice in zona circa 7 milioane de dolari, in perioada 2000-2005.

Ea sustine ca zona in care se afla sistemul roman de evacuare a apelor miniere se afla in afara zonei in care va fi dezvoltat viitorul proiect minier.

Corina Bors spune de asemenea ca finantarea cercetarilor tine de obligatia oricarui investitor de a intocmi un studiu legat de mediul in care urmeaza sa-si realizeze proiectul.

Am intrebat-o pe arheologul Beatrice Clauuet daca exista certitudinea ca in afara celor catorva zone protejate nu exista posibilitatea unor descoperiri la fel de spectaculoase ca sistemul hidraulic roman.

"Dupa cum stiti exista un proiect miner a carui desfasurare urmeaza sa aiba un anumit impact asupra vestigiilor romane din zona", spune Beatrice Clauuet.

Intrebarea este cat va fi afectat de lucrarile minere si studiile noastre sunt menite sa arate ministerului culturii ce va fi distrus si daca sunt alte vestigii arheologice in zona protejata.

Beatrice Clauuet

"Intrebarea este cat va fi afectat de lucrarile minere si studiile noastre sunt menite sa arate ministerului culturii ce va fi distrus si daca sunt alte vestigii arheologice in zona protejata", a spus Beatrice Clauuet.

Arheologul francez spune ca lucrarile miniere roman descoperite in zona masivului Carnic - care nu este protejata - se regasesc si in alte sectoare ale ariei arheologice.

Potrivit cercetatorilor angajati de Rosia Montana Gold Corporation, daca se vor face descoperiri de alta factura decat cele facute pana acum, compania se va angaja in frata ministerului culturii sa le reconstituie artificial.

Cu alte cuvinte, sa inlocuiasca vestigii din secolul II era nostra cu copii de secol 21.