Criza politica de la Sofia se adanceste si, spre deosebire de Romania, ar putea culmina cu alegeri anticipate, dupa ce conservatorii Regelui Simeon si celelalte forte de dreapta au boicotat sedinta Parlamentului care trebuia sa se pronunte asupra guvernului socialist prezentat de Serghei Stanisev.

Parlamentul se reuneste din nou astazi, dar analistii spun ca este putin probabil ca echipa lui Stanisev sa primeasca votul de incredere.

Site-ul novinite.com comenteaza ca este vorba despre un boicot fara precedent, toti parlamentarii Opozitiei, cu exceptia socialistilor si etnicilor turci, parasind lucrarile. Partidul Socialist Bulgar (PSB), invingator al alegerilor legislative din iunie, si aliatii sai turci, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), au nevoie de cinci voturi pentru a castiga majoritatea in parlament.

Negocierile purtate cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MSNII) privind o posibila coalitie au esuat dupa ce Stanisev a refuzat cererea lui Simeon de a ramane prim-ministru.

Tensiunile dintre reprezentantii stangii si cei ai dreptei au marcat inca de la inceput sedinta de ieri a legislativului de la Sofia, disputele fiind generate de prezenta la vot. Pana la urma, au fost prezenti 238 din cei 240 de parlamentari. Sesiunea a fost compromisa definitiv de propunerea presedintelui parlamentului, Georgi Pirinski, ca votul sa fie secret.

Daca parlamentul respinge astazi guvernul Stanisev, presedintele ii va mandata pe conservatorii regelui Simeon sa incerce sa formeze cabinetul, dar misiunea va fi la fel de dificila.

Bulgaria are nevoie urgent de un guvern capabil sa continue reformele cerute de Bruxelles, altfel risca amanarea, cu un an, a aderarii.

Uniunea Europeana a avertizat, luni, clasa politica bulgara, ca nu mai este timp de pierdut cu formarea guvernului, daca vrea sa se integreze la 1 ianuarie 2007.

Criza politica de la Sofia aminteste de recentele evenimente politice din Romania, cand alegerile anticipate au fost evitate in ultimul moment.