CSM l-a reabilitat pe magistratul acuzat de complicitate cu mafia padurilor

de     Averea
Miercuri, 27 iulie 2005, 0:00


Procurorul nemtean, arestat in 2002, alaturi de alti patru judecatori, pentru presupuse conexiuni cu mafia retrocedarilor si defrisarilor ilegale, a fost reabilitat, de curand, de Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza unor note ale Parchetului National Anticoruptie.

„Cruciada“ Guvernului Tariceanu impotriva celor care se afla in spatele despaduririlor masive din timpul guvernarii PSD - proces ce a favorizat producerea inundatiilor din inima Moldovei - risca astfel sa fie sufocata inca din fasa.

Magistratul despre care existau informatii ca ar fi coordonat „caracatita“ defrisarilor ilegale de la Neamt s-a reintors asadar in functie, recapatandu-si totodata puterile ce deroga din aceasta.

Dosarul retrocedarilor facute pe numele a peste 100 de persoane - ce nu existau in realitate - a explodat in 2002. „Averea“ a dezvaluit intr-o editie anterioara ca dosarul a fost predat initial procurorului Vasile Doana, intrucat printre inculpati se gaseau si trei politisti. Acesta a dispus, in prima faza, arestarea a 17 persoane si invinuirea altor opt.

Printre acestia figurau: Stelian Olteanu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt, Emilia Huianu, presedintele Judecatoriei Bicaz, Maria Atudosei si Doina Strugaru, judecatori la Tribunalul Neamt, dar si presedintele acestei instante, Iulian Mitrofan. Magistratii fusesera acuzati de fabricarea unor documente si pronuntatea de hotarari judecatoresti in favoarea unor persoane fictive.

In baza acestor acte au fost retrocedate aproximativ 1.400 de hectare de padure pe un lant muntos de la granita judetelor Neamt si Harghita. Padurile astfel retrocedate au fost taiate. Din primele investigatii ale procurorului Doana reiesea negru pe alb ca Stelian Olteanu coordonase intreaga filiera.

Ministrul Justitiei de la acea data, Rodica Stanoiu, avizase personal cercetarea, arestarea si trimiterea in judecata a procurorului. „Examinand actele si lucrarile (...) constat ca sunt administrate probe din care rezulta ca magistratul Olteanu Stelian a savarsit infractiunile pentru care ati cerut avizarea cercetarii.

In aceasta situatie, vazand cererea de fata si reiterand avizele de cercetare date anterior, in temeiul prevederilor art. 91, alin. 2 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, avizez cercetarea penala a magistratului Olteanu Stelian pentru infractiunile prevazute de art. 26 rap. la art. 215, alin. 2 Cod Penal (complicitate la inselaciune - n.n.), art. 254 art. 1 (luare de mita - n.

n.), art. 264 (favorizarea infractorului - n.n.) art. 288, art. 289, art. 290 si art. 291 Cod Penal (ultimele patru articole se refera la infractiuni de fals in inscrisuri si uz de fals). Constatand ca sunt indeplinite cerintele legale privind conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului, avizez arestarea preventiva a magistratului Olteanu Stelian“, se arata in adresa nr.

1061/ IGAI/M/2002, semnata de catre Rodica Stanoiu si inaintata Procurorului General de atunci, Tanase Joita (facsimil 1). Prelungirile arestarilor preventive dispuse in dosarul mafiei padurilor de la Neamt au fost aprobate pana in iulie 2002, cand instanta suprema a decis eliberarea inculpatilor, printre care si Stelian Olteanu.

Motivul a fost un viciu de procedura comis de o instanta inferioara si nu lipsa materialului probatoriu, asa cum reclamase apararea.

In luna august 2002, odata cu intrarea in vigoare a noului statut al politistilor, potrivit caruia acestia puteau fi cercetati doar de catre procurori civili, dosarul i-a fost retras anchetatorului militar Vasile Doana, intrucat nu mai avea competenta de a continua cercetarile.

Cauza a fost disjunsa si directionata catre nou-infiintatul Parchet National Anticoruptie, la procurorii Marilena Eftene si Ion Dumitrescu. In cursul anului 2003, cei doi au dispus, in doua randuri, suprinzator, scoaterea invinuitilor de sub urmarire penala pentru faptele de coruptie.

Ulterior, anchetatorii PNA si-au declinat competenta in favoarea Parchetului General pentru celelalte infractiuni de fals, uz de fals si inselaciune. Dupa ce acuzatiile impotriva clanului magistratilor de la Neamt s-au „evaporat“ si din dosarele Parchetului General, Stelian Olteanu - care fusese suspendat din funtie - a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa-l reabiliteze.

In acest sens, Olteanu a depus, la sfarsitul lunii mai a.c., o cerere la Directia Resurse Umane si Organizare, Serviciul Resurse Umane pentru Parchete din CSM, cerere ce a fost inregistrata sub nr. 3066/CSM/202/ST/ 2005. Concret, procurorul solicita sa se constate incetarea suspendarii sale din functia de magistrat si sa se dispuna repunerea in situatia anterioara, conform prevederilor art.

61 alin.2 din Legea nr. 303/2004. Cererea a fost fundamentata pe notele Parchetului National Anticoruptie, care dispusese - cum am aratat - scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului. In fata adreselor PNA, CSM n-a mai avut ce sa comenteze. A dispus asadar ca procurorul sa-si reia activitatea.

„Din punctul de vedere al Consiliului, noi suntem acoperiti, de vreme ce PNA ne-a trimis la dosar rezolutiile puse pe acest dosar. Dincolo de aceste rezolutii nu ne mai intereseaza ce a exis-tat intre filele dosarului“,

ne-au declarat surse din CSM. „Averea“ a intrat insa in posesia dosarului complet instrumentat de procurori cu privire la „caracatita“ padurilor din Neamt. Dosarul contine declaratii socante, care il incrimineaza pe Stelian Olteanu, dar si pe ceilalti magistrati co-inculpati.

Una dintre aceste marturii o constituie insasi declaratia procurorului, din care desprindem urmatoarele afirmatii: „Am acceptat la rugamintea ofiterului (lt. col. Ploaie Constantin - un alt invinuit in dosar - n.n.) sa dictez la masina de scris trei cereri de retrocedare, in conditiile in care lt.col. Ploaie era de fata, iar cererile au fost batute la masina de catre dactilografa O.E.

In aceleasi conditii, eu am luat trei plicuri scriind la destinatar pe fiecare din ele, Comisia Judeteana Neamt pentru Aplicarea Legii 18/1991, iar la expeditor trecand pe fiecare dintre ele unul din numele celor 3 Galaci in numele carora facusem cererea (...) Dupa aproximativ 3 saptamani de la aceasta ultima discutie, lt.col.

Ploaie Constantin s-a prezentat din nou la biroul meu si mi-a relatat ca are informatii despre faptul ca primarul comunei Damuc ar mai fi uzat de aceleasi documente pe numele celor 3 Galaci si este sigur ca pe aceleasi acte s-au mai dat anterior alte suprafete de teren avand astfel banuiala ca intermediarul care dorea sa cumpere aceste terenuri ar putea sa fie inselat (...)

Am redactat in numele Parchetului judetean o adresa catre Comisia Judeteana Neamt in care ceream relatii cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate sub motivarea ca aceste relatii ar fi necesare intr-o cauza penala. (...) Adresei respective i-am dat un numar ce apartinea in realitate altei lucrari si am semnat-o in numele primului procuror sub semnatura mea cu mentiunea pentru.

Aceasta adresa a fost stampilata de mine in secretariatul unitatii, luand stampila de la secretara, fara ca aceasta sa stie ca adresa nu priveste o lucrare oficiala (...)“.

Olteanu a recunoscut in fata procurorului-anchetator ca s-a implicat in retrocedarea mai multor hectare de padure, fapt care reiese si din alte depozitii. Dactilografa O.E. de la Parchetul Neamt a sustinut astfel: „(...) In perioada in care am lucrat cu procurorul Stelian Olteanu am constatat ca este prieten cu lt.col.

Ploaie Constantin de la IPJ Neamt si de multe ori ofiterul venea si pleca cu procurorul in oras. (...) la sfarsitul anului 1998, procurorul Olteanu m-a rugat sa dactilografiez trei cereri de reconstituirea dreptului de proprietate pe numele a trei cetateni, cu precizarea ca procurorul creionase in ciorna modelul si mi le-a dictat“ (facsimil 2).

De altfel, exista si alte declaratii care il acuza pe procurorul Olteanu si care demasca intreaga filiera a magistratilor si politistilor corupti. Cu toate acestea, azi, Stelian Olteanu este „curat ca lacrima“.


Ondine Ghergut, Adrian Artene


788 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  denunt (Luni, 12 august 2013, 22:22)

  ene [anonim]

  Majoritatea Hotaririlor validate de catre Comisia Judeteana Neamt , privind aplicarea Legii 18 / 1991 sa facut pentru Dosarele de Retrocedare fictive prin care in Laboratoarele Primariilor de comuna sa imitat semnatura cetatenilor batrini si cu putina carte , care nici nu stiu ca figureaza ca Propietari de padure pe care au exploatato cu rasul.
  Din aceasta cauza nu se emit Titlurile de Propietate de ani de zile , ca sa nu fie descoperita hotia din care s-au imbogatit peste noapte Procurori , judecatori , functionari din Prefectura , Primarii , Directie Silvica ITRSV Suceava etc.
  Pot enumera Procurorul Budai , Judecatorul Morosanu , Sef serviciu Prefectura Neamt Petre Ilie , Consilier Superior Modan Valeriu , Inspector Sef Costel Girigan si altii.
  Reconstituirea Dreptului la Propietate Privata sa realizat cu bani publici , ca atare trebuie sa existe o transparenta totala si anual Prefectura era obligata sa informatizeze pe Internet toate Hotaririle validate de catre Comisia Judeteana de fond funciar privind aplicarea legii 18 / 1991 si Titlurile de Propietate emise.
  Aplicarea la termenul legal al legii 18/1991 nu are nici un fel de restrictie , din contra se prevad sanctiuni penale pentru cei care impedica sub ori ce forma aplicarea ei la termen.
  Orcine poate observa ca pe siteul Prefecturi la acest capitol confarm Legii nr. 544 / 2001 nu sa informatizat nimic.
  Se tregiverseaza se asteapta ca cetatenii batrini sa treaca in lumea celor drepti si ca jaful comis sa nu mai iasa la iveala si sa fie descoperit.
  Asa sa furat mii de hectare , sa furat dreptul oamenilor , iar Mafia Retrocedarilor frauduloase si Mafia Lemnului conlucreaza impreuna , si se imbogatesc continuu , sint bine organizate cu relatii si radacini adinci in Institutiile Statului si Justitie.
  Poate intr-o zi cineva competent si iubitor de neam si dreptate va avea curajul sa scoata aceste hotii la lumina pentru a se face in sfirsit dreptate , iar "bogatasii" indiferent cine sint ei sa raspunda .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version