Departamentul american al apararii a dat publicitatii o serie de documente referitoare la testele pentru verificarea eficacitatii „armei cu microunde”, un dispozitiv de controlare a multimilor, considerat mai putin riscant decat armele conventionale, la care Pentagonul lucreaza de mai multi ani.

Sistemul de Respingere Activa (SRA) lanseaza un fascicul de microunde de 95 de gigaherti, capabil sa provoace o senzatie de arsura la nivelul pielii si sa cauzeze o reactie de durere, dar fara sa produca rani fizice.

Detalii despre testele realizate in 2003 si 2004 au fost dezvaluite dupa ce US Sunshine Project - o organizatie care lupta impotriva folosirii armelor biologice si non-letale - a cerut datele in baza legii americane pentru dreptul la informare.

Din aceste documente s-a aflat ca voluntarii au primit interdictia de a purta ochelari sau lentile de contact, de teama unor posibile accidente nedorite. Precautiile au provocat ingrijorare cu privire la siguranta dispozitivului in momentul in care acesta va fi folosit efectiv asupra grupurilor de oameni, relateaza „New Scientist”.

Aplicatii practice pe irakieni

Testele au fost realizate la baza militara aeriana Kirtland, din New Mexico. Doua experimente au testat nivelurile de toleranta a durerii, iar in cel de-al treilea, menit sa stabileasca utilitatea armei, voluntarii au jucat rolul unor manifestanti violenti alungati cu ajutorul SRA.

In timpul ultimelor doua teste au fost interzise si obiectele metalice, precum monedele sau cheile, pentru a se evita aparitia unor „puncte fierbinti” pe piele. Fasciculele SRA cauzeaza senzatia de durere in circa doua-trei secunde, aceasta devenind de nesuportat dupa mai putin de cinci secunde.

In timpul experimentelor, voluntarii au ridicat mainile in momentul in care au fost tintiti si au avut un ragaz de „racire” de 15 secunde inainte sa fie atinsi din nou. Unul dintre voluntari a suferit arsuri in momentul in care arma a fost folosita in mod accidental la o putere prea mare de radiatii.

Potrivit Departamentului american al apararii, o versiune a SRA montata pe vehicule, botezata Sheriff, va fi introdusa in sprijinul trupelor din Irak, in 2006. Utilitatea armei este evaluata in prezent si de Departamentul american al energiei, care ar putea sa o foloseasca in apararea obiectivelor nucleare.

Politia si infanteria americana s-au concentrat asupra versiunilor portabile, iar fortele aeriene construiesc un sistem de controlare a multimilor din aer.