Theodor Stolojan sustine ca functiile de premier si cea de presedinte al Partidului National Liberal n-ar trebui sa fie detinute de aceeasi persoana

Aproximativ 50 de membri PNL - lideri de filiale, primari, parlamentari - au venit ieri la intalnirea de la Palatul Parlamentului cu fostul lider liberal Theodor Stolojan. In spatele usilor inchise, acesta a ascultat timp de trei ore opiniile celor prezenti, fara sa le comunice in schimb ce rol si-ar dori sa joace in PNL.

La intrebarile ziaristilor, el a recunoscut ca impartaseste parerea ca functiile de presedinte al PNL si de premier sa fie ocupate de persoane diferite, ferindu-se sa spuna deschis daca ar ocupa vreuna dintre pozitii. „Mi-am exprimat aceasta intentie si sprijin aceasta idee. I-am spus despre aceasta propunere si lui Tariceanu, dar el are o alta opinie.

E dreptul lui sa aiba o alta opinie si, sigur, este dreptul membrilor PNL sa ridice aceasta problema spre dezbatere in organizatii”, a fost raspunsul lui Stolojan la intrebarea daca este de acord cu separarea celor doua functii.

Acesta a mai transmis un mesaj liberalilor: nevoia unui proiect politic pentru a detensiona atmosfera din cadrul PNL si al Aliantei. „Nu neaparat”, a reactionat Stolojan la intrebarea daca se refera la fuziunea PNL cu PD. „I-am propus lui Tariceanu, in intalnirea de luni, sa se constituie un grup comun al Aliantei care sa identifice solutii pentru un proiect politic”, a precizat el.

„Eu sunt Theodor Stolojan”

Un lucru este cert in urma aparitiei in public a lui Theodor Stolojan: revenirea sa in politica si consolidarea unei pozitii care o va ameninta constant pe cea a lui Tariceanu. Stolojan si-a motivat interventia de ieri facand apel exact la nemultumirile multor liberali. „Scaderea in sondaje a PNL se datoreaza guvernului.

Este un efect al guvernarii, dar este si o urmare a balbaielilor din ultima vreme”, a spus acesta. El a spus ca nu va fi singura sa aparitie, ca va mai consulta partidul si ca are fixata deja o intalnire cu Calin Popescu-Tariceanu.

Stolojan a mai vrut sa clarifice doua probleme legate de persoana sa. El a calificat drept o diversiune faptul ca ar fi actionat la comanda lui Basescu. „Vreau sa va spun ca exista fel de fel de distorsiuni.

Va reamintesc ca atunci cand am intrat in PNL, in iulie 2000, timp de patru ani mi s-a spus ca sunt omul PSD-ului din PNL care va trada PNL, principiile liberale, si am demonstrat in patru ani ca nu sunt asa ceva, ca imi respect contractul si cuvantul.

Acum exista o alta diversiune ca, daca eu as primi un rol in conducerea guvernului, atunci as fi omul presedintelui Basescu in PNL, in guvern, in fel de fel de planuri ascunse. Eu sunt Stolojan Theodor, un om care a muncit enorm de mult pentru PNL si care nu doreste ca PNL sa ajunga inapoi unde a fost”, a concluzionat acesta.

Explicatii pentru retragere: jocul murdar al PSD

Un alt lucru care l-a punctat Stolojan este retragerea sa din cursa electorala. „Au fost motive serioase care m-au determinat sa iau acea hotarare. Am ajuns la o stare de epuizare fizica si nervoasa. Pe acest fond de epuizare, au existat presiunile facute de PSD, ca in orice competitie electorala, folosind toate mijloacele mai curate si mai putin curate.

Eu nu am cu ce sa fiu santajat, dar, de exemplu, daca ti se spune in campanie ca vei fi dat in judecata pentru nu stiu ce declaratie facuta de un membru al PNL, e un fel de santaj.

PSD la acea vreme incepuse sa deschida procese prin tara pentru declaratii facute de un membru sau altul al PNL, considerand ca presedintele este raspunzator pentru orice declaratie facuta sau un act incheiat de un membru sau altul al partidului”, a precizat Stolojan.

Presiuni asupra filialelor

Theodor Stolojan si vicepresedintele PNL Mona Musca au precizat ca asupra membrilor partidului s-au facut presiuni pentru a nu participa la intalnirea de ieri.

„S-au facut presiuni din partea colegilor pentru a nu veni aici. Au incercat unii sa ma convinga, dar iata-ma aici”, a mentionat vicepresedintele Mona Musca.

De altfel, ea a fost singurul membru din conducerea liberala care a fost prezent la intalnirea cu Stolojan. Potrivit fostului lider PNL, au participat 18 lideri locali si reprezentantii a 24 de organizatii judetene.

Printre cei prezenti s-au numarat Crin Antonescu, Radu Stroe, primarul de Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, si cel de Giurgiu, Lucian Iliescu, liderul organizatiei de Dambovita, Florin Popescu.