Solicitarea Romaniei de a adera la Spatiul Economic European a fost transmisa, marti 27 iulie, presedintelui Consiliului Spatiului Economic European, doamna Rita Kieber-Beck.

Orice stat care adera la Uniunea Europeana trebuie sa solicite sa devina simultan membru al SEE, in conformitate cu articolul 128 din Acordul privind Spatiul Economic European (SEE).

Negocierile propriu-zise cu Comisia Europeana si statele AELS membre ale SEE sunt preconizate pentru sfarsitul anului in curs – inceputul anului viitor.

Acordul privind Spatiul Economic European ce a fost semnat in mai 1991 si a intrat in vigoare in ianuarie 1994, cuprinde toate statele membre UE si statele parte la Acordul European de Liber-Schimb (AELS), Norvegia, Islanda si Lichtenstein, cu exceptia Elvetiei.

Acordul permite extinderea celor patru libertati fundamentale ale Uniunii Europene (libera circulatie a bunurilor, serviciilor, persoanelor si capitalului) la statele membre AELS, in schimb, statele AELS fiind obligate sa adopte acquis-ul comunitar pe domeniile acoperite de acord.