La Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC) va avea loc joi, 28 iulie, lansarea primului numar al revistei OMAGIU, publicatie trimestriala dedicata spatiului artistic contemporan.

OMAGIU isi propune sa fie o platforma dedicata industriilor creative, adunand laolalta cei mai importanti artisti, arhitecti, designeri si muzicieni contemporani din noua generatie.

Revista reprezinta o fuziune intre diferite tipuri de publicatii, ce promite a fi atat un ghid de incredere in jungla estetica a societatii de consum actuale, cat si un obiect de colectie, care va dezbate si analiza continutul vast al culturii urbane romanesti si internationale.

Oferind constant linkuri catre locurile din www care ilustreaza schimbarea produsa in conceptualizarea actului artistic contemporan, OMAGIU face trecerea intre offline si online in spatiul virtual romanesc. OMAGIU va fi mereu cu in pas inaintea trend-ului devenit fenomen de masa, observand si promovand domeniile culturale inovatoare.

De ce OMAGIU? Tocmai pentru ca actul omagial a fost atat de pervertit in ultimii 50 de ani. Suntem si acum cooptati de cultul liderilor, al trend-setter-ilor, al cool hunter-ilor si al altor voci care se aud cu putere.

Daca inainte aveam o singura figura iconica stantata si razletita peste tot, astazi avem label-uri si brand-uri fluturand sub flamura concernelor multinationale. De unde si teama de a nu fi confundati, copiati, modificati, sedusi.

In climatul acesta se simte, acum si aici, nevoia unui omagiu adus celor invizibili si productivi. Ei sunt spargatorii de norma ai zilelor noastre. Si sunt din ce in ce mai multi, mai tineri, mai activi. Pentru ei am creat aceasta platforma.

Si pentru ca altii sa le recunoasca, la randul lor, valoarea si rolul pe care il detin in productia de imagini si artefacte culturale actuale. Am simtit nevoia traficarii de informatie rara venita din exterior.

In tema cu acest numar din OMAGIU, ne-am dorit sa privim mai indeaproape influxul de derivate indoielnice, de ripuri autentice si de copii perfectionate. Am adus in fata mostre de fals si adevarat.

Lansarea va incepe cu o ora de „incalzire” – food/drinks/music/people (Electric Brother + DJz Rusu & Flore; DJ Vasile + Casa Gontz & Harald Scherz). Urmeaza doua prezentari de moda ale fashion designer-elor Maria Lucia Hohan si Ana Maria Lungu.

Incepand cu ora 21:00, cei care doresc sa achizitioneze lucrari ale artistilor romani contemporani pot participa la o licitatie organizata pentru strangerea de fonduri care vor fi donate celor afectati de inundatiile din ultima luna.

Fiecare dintre urmatorii artisti va dona lucrari pentru succesul acestei actiuni: Anca Benera, Stefan Cosma, Alexandra Croitoru, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Gili Mocanu, Vlad Nanca, Roman Tolici.

De la ora 23:00, participantii la lansare sunt invitati pe terasa Lemontree (Mircea Eliade 131, intrarea spre lac din Calea Floreasca) pentru o petrecere cu muzica electronica. Atmosfera va fi intretinuta de DJz Rusu & Flore, Electric Brother, Silent Strike si Dreamrec (visuals).

Revista OMAGIU apare trimestrial si este bilingva (romana si engleza). Tema primului numar: Fals/Fake. Contine 208 pagini, full color, pe diferite tipuri de hartie. Tiraj: 3000 exemplare. Pretul primului numar: RO 24 lei, EU €7, USA $9, UK £5.

Din sumar: Form Follows Function / Care?Cutare / Interviu cu Maarten Bass / Voting Miss Digital / Interior Terror / Visual Kei / Papusi umanoide / Pizdet (fragment) de Alexandru Vakulovski / Accesorii de Lux / Anca Benera are plica / Unitati de locuit / Mihai Chirilov Selfinterview / Cellulart / Raport coreean / Totul s-a facut / Galeria 648 cm2 – Andrei ‘Trick’

Robu / Fake roadsigns / Interviu cu Color / Acasa la Anda si Dorin Stefan / Fotoreportaj Jolie Ville / Insert: project card – Alexandra Croitoru.

Printre artistii prezenti in primul numar al revistei OMAGIU: Vlaicu Golcea, Alexandru Vakulovski, Stefan Tiron, Mihnea Mircan, Alex Leo Serban, Matei Branea, Suzana Dan, Jean-Lorin Sterian, Florin Tudor, Tom Wilson, Milos Jovanovic, Stefan Cosma.