Sute de evrei plecati in Israel pe vremea lui Ceausescu cer redobindirea cetateniei romane. Odata cu integrarea Romaniei in UE, ei primesc automat dreptul sa cumpere terenuri in orice tara comunitara.

Dupa adoptarea noii Constitutii, la referendumul din noiembrie 2003, a crescut semnificativ numarul evreilor originari din Romania care solicita redobindirea cetateniei romane.

Astfel, daca in 2003 din Israel au fost 58 de cereri, in 2004 numarul lor a crescut de aproape cinci ori (262), iar in 2005 au fost deja depuse 150 de cereri, potrivit datelor statistice furnizate de Biroul Cetatenie din Ministerul Justitiei.

In Europa, prin Romania

Daca prin Constitutia din 1991 cetatenilor straini le era interzis sa detina in proprietate terenuri in Romania, in noua lege fundamentala, la articolul 44, se stipuleaza ca strainii pot dobindi dreptul la proprietate privata „in conditiile rezultate din aderarea la Uniunea Europeana”.

„Potrivit fostei Constitutii si a vechilor legi ale proprietatii, cetatenii straini nu-si puteau revendica decit casele pe care le-au avut in Romania, nu si terenurile, a caror retrocedare era conditionata de cetatenia romana”, explica deputatul Vainer unul dintre motivele pentru care a crescut numarul cererilor de redobindire a cetateniei romane.

Insa reprimirea fostelor proprietati din Romania nu e singurul motiv.

Odata cu integrarea, cetatenii din Germania sau Franta, de exemplu, vor putea cumpara pamint in Romania, dar si cetatenii romani - deci inclusiv evreii care-si redobindesc acum cetatenia - vor putea, la rindul lor, deveni proprietari de terenuri in Germania sau Franta.

Shalom, generatia urmatoare

Majoritatea celor care vor sa-si redobindeasca cetatenia romana sint oameni in virsta, trecuti de 65 de ani si care in urma cu citeva decenii au fost determinati de politica nationalista a lui Ceausescu sa paraseasca tara. De la o comunitate de aproape jumatate de milion de evrei, citi erau in Romania in perioada interbelica, la ultimul recensamint se ajunsese la mai putin de 10.000.

Cererile de redobindire a cetateniei vor determina o revigorare a acestei minoritati nationale, pentru ca multi dintre tinerii crescuti in Israel cer si ei dobindirea cetateniei romane.

„Piata unica europeana presupune libera circulatie a marfurilor, serviciilor si a muncii, precum si recunoasterea diplomelor”, prezinta Aurel Vainer, reprezentantul comunitatii evreiesti in Camera Deputatilor, celelalte avantaje ale redobindirii cetateniei romane in perspectiva integrarii. •

Romania devine tentanta

Desi in numar mai mic, exista si persoane care au plecat in Statele Unite in perioada comunista si care vor sa redevina cetateni romani. Lor li se alatura insa si cei care au plecat in primii ani dupa revolutie, persoane destul de tinere si cu slujbe bine platite peste Ocean.

In total, in 2004, de exemplu, au fost 105 cereri. „Multi dintre fostii nostri absolventi care lucreaza acum in Statele Unite cocheteaza cu gindul intoarcerii sau cel putin al redobindirii cetateniei romane in contextul aderarii la UE”, spune prof. dr. Irina Athanasiu, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare Bucuresti.