Trebuie sa fii sau naiv, sau ticalos, ca sa imbratisezi ideea ca justitia americana si-ar risca onoarea de dragul unui puscas marin pe care sa-l scoata basma curata. Sau sa crezi ca si acolo, peste Ocean, legea e doar un permanent prilej de talk-show.

Presa romana, o parte a ei, s-a repezit, cu venele umflate la timple si cu firisoare de spuma la colturile gurii, sa-i nimiceasca pe americani, pe toti, in frunte cu ticalosul lor de ambasador, pentru ca vor sa musamalizeze accidentul in care si-a pierdut viata Teo Péter, basistul formatiei Compact. Putine ocazii au produs atita revarsare de fiere ca acest episod nefericit.

Cristian Tudor Popescu, purtatorul de stindard al revoltatilor (pe care nu-l stiam prieten cu Teo, nu tin minte sa-si fi vorbit vreodata), a descoperit ca e poet agitator si, in vechea traditie a Scinteii, a produs versuri anti-americane in genul „Imperialist american/ cadea-ti-ar bombele in ocean“.

Pentru improspatarea memoriei, iata o mostra din delirul rimat al presedintelui CRP: „Lui Teo i-ai luat viata/Vrem sa-ti vedem fata“, „We want to see your face/Big disgrace“, „Puscas/Ucigas/Ai fugit/Ca un las“, „Marine guard/You throw a rock in our heart“, „Armata voastra/A pus o piatra/Pe inima noastra“.

Isteria anti-americana, cazuta chiar in campania electorala, a tinut zile intregi paginile unor publicatii „patriotice“ care vedeau in „scoaterea“ puscasului marin american din Romania o incercare crasa de musamalizare a cazului, un dispret al americanilor fata de victima, in particular, si fata de poporul roman, in general.

Norocul nostru e ca nu a stat in puterea acelor ziaristi sa declare chiar razboi Americii, pentru ca, daca era dupa ei, am fi ajuns la o noua conflagratie.

Dupa ce au incercat sa potoleasca setea de singe a cetepeilor, autoritatile americane si-au vazut de treaba si au declansat o ancheta ca oricare alta (la ei), dupa toate regulile, adica. Iar rechizitoriul despre care s-a vorbit in aceste zile consemneaza si alte capete de acuzare.

De pilda, puscasul marin a fost invinuit si de adulter (pentru ziaristii care nu cunosc acest cuvint: adulter e acea relatie in afara casatoriei care da sau nu nastere unui copil, pe care tatal il recunoaste sau nu. Iar martorii la procesul de paternitate mint sau nu!).

I s-a verificat invinuitului si computerul si s-a descoperit ca, pe un computer al administratiei, acesta si-a permis sa vizioneze imagini pornografice. Apoi, s-a retinut si faptul ca invinuitul a rugat-o pe amanta lui sa nege relatia dintre ei si chiar s-a consemnat incoerenta acestuia in a povesti accidentul.

Plus consumul de alcool, despre care, desigur, ziaristii romani stiau dinainte ca se va trece cu vederea. Aceste noi aspecte vor insemna circumstante agravante in cazul procesului. Care se bazeaza pe un dosar temeinic, dupa cum ziceam.

Procurorii americani sositi la fata locului, acuzati, si ei, ca ar da vina pe proasta vizibilitate a unui semn de circulatie, nu s-au pripit, nu l-au arestat pe faptas imediat, pentru a-l face scapat, din lipsa de probe, a doua zi, spre deliciul televiziunilor.

Intr-un fel, exista circumstante atenuante pentru isteria presei de la noi. Ziaristii indignati au crezut ca America e Romania si ca sistemul lor juridic e la fel de labil precum cel de la noi. Pentru ca, daca puscasul marin ar fi fost judecat in Romania, probabil ca dosarul sau, incomplet, ar fi fost taraganat o vreme, asa, pina uita lumea de accident.

Si, apoi, pe caz de boala sau te miri cu ce alta scuza, omul ar fi putut sa fie liber, bine-mersi, pentru restul vietii. Asa cum este liber colonelul Bernevig, inalt demnitar al Armatei Romane, scapat usor dupa ce a ucis, in accident rutier, niste oameni. Si exemplele ar putea continua cu Marian Albu, omul de la FRF, autorul altui accident mortal, trecut cu arme si bagaje la Dinamo.

Ca sa nu mai vorbim de Carmen Paunescu, ucigasa unei familii, care se afla in libertate si, presimt, nu va pati nimic. Absolut nimic.

Iar daca totusi Carmen Paunescu va fi pedepsita pentru uciderea din culpa, sint de acord sa-mi cer scuze public. Exact in acelasi loc si in acelasi timp in care CTP isi va cere scuze pentru neizbutitele sale versuri reproduse mai sus.