Televiziunile sunt gata sa plateasca sume enorme pentru exclusivitate asupra unor evenimente sportive majore. Dar ce se intampla cu drepturile pentru Internet si 3G, tehnologii care au prins tot mai mult teren in fata TV clasice? [EurActiv.ro]

Comisia Europeana incearca sa faciliteze accesul noilor tehnologii la drepturile de a retransmite evenimente sportive.

Fotbalul este foarte mult vizat. Noile tehnologii se bat sa obtina drepturi asupra evenimentelor sportive, dar federatiile adesea nu discuta decat cu companii foarte mari de televiziune si in conditii de exclusivitate.

O discutie aprinsa a fost initiata in Europa pe acest subiect. Comisia Europeana incearca sa protejeze libera concurenta pe piata, astfel incat a decis sa puna presiune asupra federatiilor pentru a nu restrictiona noile tehnologii (3G, Internet) in a transmite evenimente sportive. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 81% din populatia europeana are un telefon mobil, din care 500.

000 sunt abonati la televiziunea 3G.

Transmiterea imaginilor si a sunetului de la evenimentele sportive prin intermediul telefoanelor mobile este un avantaj esential al retelelor 3G comparativ cu infrastructura generatiilor precedente.

Serviciul 3 G a fost introdus in Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Italia si Austria si aproximativ 40 de alte noi retele au fost lansate in ultimul an in Europa.

Comisia Europeana a inceput un proces de consultare a industriei inca de anul trecut. Prin ancheta lansata, Comisia incearca sa stabileasca felul in care ar trebui sa poata fi obtinute drepturile pentru evenimentele sportive catre companiile de Internet si cele care furnizeaza tehnologie 3 G (generatia a treia) prin telefoanele mobile.

Articol complet in EurActiv.ro