Situatia tragica rezultata in urma recentelor inundati nu a ramas fara ecou la Bruxelles. Dupa ce, cu zece zile inainte, Olli Rehn, comisarul pentru Extindere a vizitat zonele calamitate, Comisia Europeana a pus la dispozitia Bucurestiului diverse mijloace financiare de ajutor.

Pana la acest moment insa autoritatile din Romania nu au depus nici o cerere oficiala in acest sens, Bulgaria fiind si de aceasta data cu un pas inainte.

Capacitatea administrativa a Romaniei lasa in continuare de dorit, in ciuda promisiunilor facute oficialilor de la Bruxelles. Cel mai recent exemplu este modul ineficient al rezolvari situatiei produse de recentele inundatii.

Chiar ajutorul oferit din partea Comisiei Europene nu poate fi disponibilizat deocamdata datorita lipsei unei cereri oficiale din partea autoritatilor implicate in evaluarea pagubelor produse de inundatii.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeo Altafaj, a declarat in exclusivitate pentru Deutsche Welle:

Comisarul Olli Rehn a fost in Romania si a realizat cat de serioasa este situatia creata de inundatii. Ca atare, a identificat o posibilitate de ajutor financiar, disponibila din fondurile Phare, in valoare de pana la 20 de milioane euro.

Aceste disponibilitati pecuniare pot fi redirectionate pentru operatiile de reconstruire insa autoritatile din Romania trebuie sa aplice pentru ele. Comisia a stabilit ca prima prioritate in zilele care vor urma, o astfel de redirectionare.

De asemenea, mai exista o posibilitate de ajutor, desi o astfel de solutie este prevazuta in cazul statelor membre UE, si anume fondurile de solidaritate pentru dezastrele naturale.

Aceste mijloace financiare sunt mai modeste decat cele prevazute de programul Phare insa Comisia Europeana nu a primit nici pentru aceste fonduri, o cerere din partea autoritatilor din Romania.

Pentru obtinerea fondurilor de solidaritate, trebuie indeplinite una din urmatoarele conditii, fie ca valoarea daunelor produse de inundatii sa se ridice la 300 milioane euro fie la o valoare de 0,6% din produsul intern brut. Acesti indicatori trebuie verificati pe teren, pe baza datelor rezultate din evaluarile autoritatilor nationale.

Din momentul primirii unei cereri oficiale din partea Bucurestiului vor trece alte cateva saptamani pana cand aceste mijloace financiare vor putea fi disponibilizate. Este de mentionat ca fondurile de solidaritate sunt destinate tarilor membre insa statele in curs de aderare pot beneficia de ajutor in cazuri de calamitati naturale.

Este de mentionat ca si la acest capitol Bulgaria este mult mai avansata decat Romania, Sofia trimitand o cerere oficiala la Bruxelles, specialistii Comisiei Europene evaluand deja pagubele produse de inundatii la Sud de Dunare.

Mai exista si o a treia posibilitate de ajutor, si anume cea din cadrul mecanismelor de colaborare civila dintre statele membre, procedura reglementata explicit de Comisia Europeana.

Acest mecanism este singurul care functioneaza pana la acest moment, unele state membre raspunzand solicitarilor de ajutor din partea autoritatilor de la Bucuresti. Germania, Austria si Ungaria sunt principalii donatori.

Autoritatile de la Berlin au trimis deja in zonele sinistrate personal tehnic - de la THW - echipat cu pompe de evacuare a apelor, generatoare de electricitate, instalatii de filtrare a apei sau echipamente sanitare necesare in cazul unor asemenea calamitati.