Procesul de apreciere era anticipat de piata, unde intrarile de valuta, venite de pe segmentul exportatorilor sau al cumpararilor de la casele de schimb, se mentin pe un trend ascendent.

O crestere prea rapida a leului ar avea efecte negative asupra exportatorilor. Asa ca BNR continua sa intervina in piata, cumparand excedentul de valuta, ceea ce creeaza posibilitatea ca euro sa incheie luna in jurul valorii de 3,55 lei, noul prag suport pentru curs.

Sperantele in continuarea procesului de apreciere a leului au facut ca investitorii de la Sibiu sa tranzactioneze raportul leu/euro cu scadenta decembrie la preturi cuprinse intre 3,5850 si 3,5995 lei.

Victor Pop, de la SSIF Vanguard, crede ca aceste preturi sunt un rezultat al “stabilitatii existente in piata valutara, unde euro a stat aproape patru luni in jurul valorii de 3,6 lei. Vanzatorii considera ca este posibila o scadere a euro spre 3,5 lei, de unde ar urma o revenire a cursului spre 3,6 lei”.

Un alt broker considera insa ca pretul este scazut, “euro putand sa se opreasca, pentru mai multe luni, in jurul pragului de 3,55 lei, iar pe final de an sa revina spre 3,7 lei”. Pentru scadenta din septembrie, pretul futures a coborat de la 3,65, valoare inregistrata in iunie, la 3,5610 lei, in timp ce dolarul a scazut de la 2,9980, la inceputul lui iulie, la 2,9399 lei.

Pe pietele internationale, dolarul a intrat intr-o perioada de consolidare, dupa ce euro a coborat, la inceputul lunii, pana la o paritate de 1,1868, fata de maximul istoric de 1,3666 dolari, din ultima zi a anului 2004.

Analistii considera ca bancnota verde va continua sa se aprecieze, un rol important avandu-l atat diferenta dintre dobanzile americana, 3,25%, si europeana, 2%, cat si cresterea mult mai rapida a economiei SUA, care a facut mai usor fata evolutiilor pretului petrolului.