In urma unui vot secret extrem de strans, Parlamentul bulgar a respins cabinetul propus de premierul desemnat, Serghei Stanisev. Domnul Stanisev, care este si lider al Partidul Socialist, fusese investit in functie cu cateva ore mai devreme, la o diferenta de doar un vot.

Socialistii bulgari au cerut ca votul sa se repete totusi joi dimineata, motivand ca partidele nu au respectat secretul scrutinului.

Daca nici cel al doilea vot de investire a cabinetului nu va fi unul pozitiv, se asteapta ca principalul partid de opozitie, Miscarea Nationala pentru Simeon al II-lea - partidul fostului prim ministru, Simeon de Saxa Coburg Gotha - sa fie solicitata sa formeze un guvern minoritar.

In urma alegerilor din 25 iunie, Parlamentul rezultat a fost unul fragmentat, iar fostul premier Simeon de Saxa Coburg Gotha a refuzat sa intre in coalitie cu Socialistii, clasati pe primul loc, dar fara avea o majoritate.

Partidul Socialist are 82 de deputati din 240, iar Miscarea pentru Drepturi si Libertati (care reprezinta interesele minoritatii turce), condusa de Ahmed Dogan, 34 de deputati.

Instabilitatea politica din Bulgaria este considerata un factor care poate duce la amanarea aderarii tarii la Uniunea Europeana.