Senatul a aprobat astazi modificarea legii privind Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) care prevede eliminarea subventiilor pentru constructia locuintelor proprietate personala.

Unul din amendamentele aprobate prevede ca odata depusa documentatia necesara repartizarii unei locuinte construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) tinerii cu varsta de pana la 35 de ani pot primi repartitia in cel mult un an de la implinirea acestei varste.

Legea modificata permite ANL sa aplice propria politica de preturi pentru a asigura corespondenta dintre valoarea reala si valoarea declarata a constructiilor.

Un alt principiu al noii legi are in vedere construirea de locuinte prin credit impotecar in parteneriat cu promotorii privati de proiecte. De asemenea, ANL va atrage surse suplimentare de finantare de pe piata financiar-bancara si va promova proiecte in cofinantare cu persoane juridice.

Noua lege prevede, de asemenea, eliminarea reglementarilor discriminatorii prin care se asigurau facilitati exclusiviste numai pentru ANL si/sau numai pentru clientii agentiei.

Conform proiectului, Regia Nationala a Padurilor trebuie sa puna gratis la dispozitia ANL, la solicitarea fundamentata a acesteia, masa lemnoasa necesara constructiei de locuinte.

Proiectul de ordonanta aprobat de Senat va fi dezbatut si de Camera Deputatilor.