Dana Razboiu, prezentatoare la TVR, a depus plangere la politie ca sotul sau a batut-o, in toiul noptii, cu pumnii si cu picioarele. Agresorul este deputatul PSD Ovidiu Branzan, fost ministru al sanatatii in guvernul Nastase.

„Subsemnata Razboiu Dana sustin ca in seara zilei de luni, 25.07.2005, am fost agresata fizic de sotul meu, Branzan Ovidiu. Mentionez ca acesta m-a lovit de mai multe ori cu pumnii si picioarele”.

Asa a scris prezentatoarea TVR in plangerea facuta la Sectia 5 de Politie, Bucuresti.

Ironia sortii face ca Ovidiu Branzan sa fie cel care, in 2001, a militat fervent pentru legea impotriva violentei in familie!

Deputatul PSD a lovit-o „de mai multe ori cu pumnii si picioarele” pe Dana Razboiu

Dana Razboiu a sosit la Sectia 5 de Politie, din cartierul Bucurestii Noi, la miezul noptii de luni spre marti, ne-au declarat ieri surse din politie. Aici, a fost intampinata de ofiterul de serviciu care a remarcat, surprins, figura bine cunoscuta din jurnalele de stiri difuzate in fiecare seara de postul public de televiziune.

Chipul cu urme de lovituri al femeii din fata lui trada, insa, din plin, motivul prezentei ei acolo.

Vedeta TV era vizibil timorata, sustin surse din politie, dar si stanjenita de situatia in care nu si-ar fi imaginat vreodata ca va putea ajunge. A fost poftita rapid intr-o incapere austera, asezata la un birou si lasata sa isi scrie declaratia pentru care venise.

O coala de hartie in care avea sa isi denunte sotul bataus, nimeni altul decat fostul ministru al sanatatii, Ovidiu Branzan, acum deputat PSD. Familist „inrait” si om politic „responsabil”, cum ii place sa se caracterizeze, Branzan si-a snopit, la propriu, sotia. Asa reiese si din randurile asternute pe hartie in fata politistilor, de stirista postului national de televiziune.

Potrivit reclamatiei inregistrate la sectie, totul s-ar fi petrecut luni seara, in timpul unui acces de furie ce poarta marca fostului ministru.

Lovita cu pumnii si picioarele ?

Pumni, picioare si imbranceli, aceasta a fost maniera „eleganta” prin care „echilibratul” om politic a preferat sa isi impuna punctul de vedere in fata sotiei „neascultatoare”. De altfel, aceleasi surse ne-au mai declarat ca furia lui Ovidiu Branzan ar fi fost alimentata si de cateva pahare de bautura ingerate de parlamentar inainte de violenta demonstratie de forta.

Dosar inaintat catre instanta

Bataia administrata de catre deputatul Branzan propriei sale sotii face acum obiectul unei anchete demarate de politistii bucuresteni. Acestia sustin insa ca, in conditiile in care Dana Razboiu isi va mentine plangerea, investigatiile in acest „caz” vor fi preluate de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, data fiind calitatea de demnitar a agresorului.

Oricum, in noaptea de luni spre marti, vedeta Televiziunii Romane a fost sfatuita de oamenii legii sa efectueze un control la Institutul National de Medicina Legala, pentru obtinerea unui certificat care sa ateste gravitatea loviturilor primite.

"Subsemnata Razboiu Dana sustin ca in seara de luni, 25.07.2005, am fost agresata fizic de sotul meu, Branzan Ovidiu. Mentionez ca acesta m-a lovit de mai multe ori cu pumnii si picioarele."

Dana Razboiu

In sesizarea de la Sectia 5 Politie

Si pareau ca se iubesc...

Dana Razboiu (30 de ani) si Ovidiu Branzan (46 de ani) s-au casatorit pe 31 mai 2003, in secret, in Ambasada Romaniei de la Paris, pe vremea cand numele lui abia incepuse sa fie cunoscut ca deputat PSD. Au declarat atunci ca cea mai mare dorinta este sa aiba un copil. A urmat luna de miere in Cuba, si pe 18 februarie 2004 a venit pe lume Victor.

Desi nu erau personaje care sa apara des in presa mondena, au povestit in repetate randuri despre cat de mult se sprijina unul pe celalalt si despre particularitatile vietii cu un ministru si, respectiv, o vedeta de televiziune. Pe vremea mandatului lui Branzan la Ministerul Sanatatii, Dana Razboiu a fost protagonista unei campanii nationale, din bani publici, pentru sustinerea alaptarii.

Traditie veche la romani

Conform ultimului studiu privind violenta in familie, realizat in urma cu doi ani, 827.000 dintre femeile din Romania au suportat in mod frecvent violenta in familie, sub diferite forme. 739.000 au fost insultate, amenintate sau umilite, mai mult de 320.000 au fost abuzate fizic. Peste 70.000 de femei au fost abuzate sub forme multiple, inclusiv sexual. Mai mult de 340.

000 de copii au asistat in mod frecvent la scene de violenta fizica intre parinti. (Loreta Budin)

Colegii de la TVR stiau de trei saptamani ca Dana va divorta

Majoritatea colegilor Danei Razboiu din TVR au primit cu surprindere vestea ca aceasta avea probleme in casnicie, la doar doi ani de la data nuntii. Doar o parte dintre apropiatii sai stiau ca acum trei saptamani, dupa o perioada de neintelegeri, a decis sa divorteze de Ovidiu Branzan, in ciuda faptului ca fiul celor doi are mai putin de un an si jumatate.

Persoane care s-au aflat in apropierea Danei Razboiu in ultimele saptamani sustin ca aceasta era foarte stresata din cauza neintelegerilor pe care le avea cu sotul sau, dar ca nu facea referiri exacte la cauza acestora. Aceleasi surse sustin ca vedeta TVR devenise in ultima perioada foarte irascibila si ca avea tot mai dese iesiri nervoase.

Nici marti nu au fost multi cei care sa observe ca ceva nu este in regula cu Dana Razboiu. Majoritatea celor care au vazut-o la intrarea in emisie nu stiau de incidentul din noaptea care trecuse, iar machiajul ii acoperea in cea mai mare parte urmele.

Forta - cel mai facil argument

Violenta in familie si resorturile psihologice ale celui care isi bate partenera nu tin de statutul agresorului, afirma Mugur Ciumadeanu, psiholog la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alex. Obregia”.

„O persoana violenta poate fi si in costum, si in itari”, spune, la randul sau, Roxana Tesiu, director executiv al Centrului Parteneriat pentru Egalitate, Bucuresti.

Forta este cel mai facil, cel mai la indemana argument la care se poate apela pentru a transa o situatie sau un dialog.

Agresorii barbati au doua avantaje, adauga Mugur Ciumadeanu: puterea fizica, cu care i-a inzestrat natura, si faptul ca discursul social legifereaza folosirea fortei.

Discurs social care sustine ca barbatii trebuie sa aiba ultimul cuvant in toate situatiile. „Atunci cand se simt nesigure, anumite persoane tind sa transeze situatia cu argumente contondente, pe principiul „am dreptate pentru ca sunt mai puternic””.

De ce eduatia nu intervine ca o bariera? „Eu fac o disociere intre educatia academica si cea emotionala”, spune Ciumadeanu. Sunt scenele de violenta in familie mai frecvente la vedete, la personalitati publice?

„Ele tin de bagajul „pre-vedeta” al fiecaruia”, explica psihologul. „Comportamentul deviant are aceeasi distributie la vedete ca si in straturile sociale defavorizate”. (Loreta Budin)

Culmea Ipocriziei: Branzan a initiat legea impotriva violentei in familie!

Ovidiu Branzan, care nu a ezitat sa-si bata temeinic sotia, se numara printre initiatorii legii impotriva violentei in familie. Astfel, in 2001, in calitate de deputat de Timis, Branzan a facut parte din grupul care a dezbatut, a colectat propuneri si a militat activ petru legea in chestiune.

Actul normativ impotriva violentei in familie a fost redactat, in forma initiala, de catre specialistii Asociatiei pentru Promovarea Femeii din Romania, cu sediul la Timisoara. Proiectul de lege a fost propus in Camera Deputatilor acum patru ani, la initiativa a zece parlamentari, printre care si Branzan.

In 2003, propunerea legislativa a devenit actuala Lege pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

Si inca un amanunt: pana in aprilie 2004, Branzan a fost vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera.

Soc la Asociatia pentru Promovarea Femeii

„Sunt socata”, comenteaza Adela Dinu, director executiv al Asociatiei pentru Promovarea Femeii din Romania, cu sediul la Timisoara, gestul agresiv al fostului ministru al sanatatii. Doamna Dinu, psiholog de profesie, isi aminteste indarjirea si dedicatia cu care Ovidiu Branzan a sustinut si a promovat proiectul de lege privind violenta in familie.

„A fost unul din putinii oameni cu putere de decizie care a militat pentru aceasta lege”, spune ea. Deputatul de Timis a aparut inclusiv in talk-show-uri la televiziunea locala si a participat la toate campaniile Asociatiei.

„Nu exista nici o scuza pentru violenta”, afirma Adela Dinu. Gestul lui Branzan, crede dumneaei, pune sub semnul intrebarii buna-credinta a tuturor politicienilor: „Cat de mult cred ei in ceea ce fac?”. (Loreta Budin)

Marturisire: Prima doamna Branzan zice ca ea n-a incasat-o

Georgeta Branzan, prima sotie a fostului ministru Ovidiu Branzan, s-a declarat socata de stirea ca acesta si-ar fi batut actuala tovarasa de viata. Medic primar stomatolog in Timisoara, Georgeta Branzan sustine ca s-a despartit in termeni amiabili de sotul ei. De altfel, i-a pastrat numele de familie si spune ca el nu este genul de barbat agresiv.

„Se zice ca nu e bine sa bagi mana in foc pentru nimeni. Am stat 20 de ani langa acest om si pot sa va asigur ca nu are acest reflex. Nu a ridicat in viata lui un deget impotriva mea sau a copilului meu”, ne-a declarat Georgeta Branzan, care are un copil impreuna cu deputatul PSD.

Fosta sotie, care este in prezent membra a Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD, fostul PNTCD), marturiseste ca divortul a fost cauzat de unele divergente de principii. „El a fost un om care a oferit foarte mult, s-a implicat foarte mult din punct de vedere social, al afacerilor. Iar eu sunt, sa zicem, o cautatoare a credintei, a religiei.

De aceea ma si regasesc intr-un partid crestin-democrat”, ne-a mai declarat Georgeta Branzan. (Sabin Orcan)