Premierul desemnat al Bul gariei, socialistul Serghei Stanisev, a recunoscut, ieri, in fata Parlamentului ca a esuat in formarea unui guvern, admitand ca aceasta sarcina trebuie sa revina formatiunii de centru-dreapta, Miscarea Nationala Simeon al II-lea.

"in absenta majoritatii necesare, coalitia formata din Partidul Socialist (PSB, fost comunist) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL, partidul minoritatii turce) a ajuns la concluzia ca mandatul cu care a fost insarcinata de a forma un guvern a esuat", a declarat premierul desemnat.

"Constitutia prevede acum obligatia presedintelui republicii, Gheorghi Parvanov, de a da mandatul de formare a guvernului celui de-al doilea grup parlamentar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea", a adaugat Serghei Stanisev. Parlamentul bulgar urma sa voteze ieri, pentru a doua oara, cabinetului Stanisev, dar opozitia a refuzat sa participe la vot.

in urma unui vot secret extrem de strans, Parlamentul bulgar a respins, miercuri, echipa propusa de premierul desemnat, Serghei Stanisev, dupa ce acesta fusese investit in functia de prim-ministru cu o majoritate la limita de numai un vot.

MNS, partidul premierului in exercitiu Simeon Saxa Coburg-Gotha, s-a situat pe locul al doilea in alegerile legislative din 25 iunie, dupa PSB, formatiunea lui Serghei Stanisev, cu care a refuzat sa intre la guvernare.

Liderii opozitiei, la consultari cu presedintele Parvanov

Liderii opozitiei din Bulgaria au solicitat o intrevedere cu seful statului, Gheorghi Parvanov. Fostul premier Ivan Kostov (Democratii pentru o Bulgarie Puternica), Nadejda Mihailova (Fortele Democrate Unite), Krasimir Karakasanov (Uniunea Nationala Bulgara) si Anelia Mingova (liderul grupului parlamentar al Miscarii Nationale Simeon al II-lea) s-au intalnit cu presedintele Gheorghi Parvanov.

Liderii opozitiei bulgare nu au anuntat inca numele candidatului lor pentru functia de premier. Daniel Valtcev, de la MNS, a promis ca "va negocia cu toate partidele pentru formarea unei largi coalitii guvernamentale" daca formatiunea sa va primi mandat din partea presedintelui.

Daca MNS va reusi sa formeze un guvern, dar acesta nu va primi votul de incredere al Parlamentului, seful statului trebuie, conform Constitutiei, sa desemneze un al treilea partid pentru formarea cabinetului.

in cazul unui nou esec, presedintele Parvanov va fi obligat sa numeasca un guvern interimar insarcinat cu coordonarea problemelor curente si sa convoace noi alegeri, care vor avea loc, probabil, in toamna.

Aderarea la UE in 2007, in pericol

in urma alegerilor din 25 iunie, Parlamentul rezultat este unul fragmentat, Simeon Saxa Coburg-Gotha a refuzat sa intre in coalitie cu socialistii, clasati pe primul loc in urma scrutinului de luna trecuta, dar fara a avea majoritatea necesara pentru a guverna.

Partidul Socialist dispune de 82 de deputati din cei 240 ai Adunarii Nationale bulgare, iar aliatul sau de coalitie, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, partidul minoritatii turce, de 34 de deputati. Actuala situatie politica de la Sofia deschide o perioada de instabilitate in Bulgaria, tara care doreste sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Bulgaria trebuie sa adopte de urgenta 20 de legi, un nou Cod Penal, pentru a putea obtine o evaluare pozitiva din partea Comisiei Europene, in raportul sau anual asteptat in noiembrie. in cazul in care Bulgaria nu reuseste sa realizeze reformele cerute de Bruxelles, UE ar putea activa clauza de salvgardare prin care aderarea Bulgariei la UE risca sa fie amanata pentru 2008.

Zilele trecute, Uniunea Europeana a avertizat autoritatile de la Sofia ca discutiile interminabile si negocierile neproductive pot conduce la o asemenea masura.