Mona Musca a participat ieri la ultima sedinta in calitate de titular al portofoliului de la Cultura. Ea si-a tinut promisiunea si a demisionat. Nu inseamna insa ca usa Palatului Victoria s-a inchis pentru fostul ministru: Tariceanu a rugat-o, iar Mona Musca a acceptat, sa se ocupe in continuare de minister, cu statut de interimar, pana in momentul in care va fi desemnat un succesor.

Ministrul culturii nu a vrut sa paraseasca executivul inainte de sedinta de ieri, asa ca in jurul orei 11.00 s-a prezentat la Palatul Victoria cu demisia in buzunar. Surse din interior afirma ca, inaintea reuniunii cabinetului, Mona Musca ar fi avut o discutie intre patru ochi cu prim-ministrul Tariceanu, lucru care a facut ca sedinta programata pentru ora 11.

00 sa inceapa cu aproximativ douazeci de minute intarziere. Ulterior, ministrul culturii a intrat in sala unde au loc de obicei reuniunile cabinetului si s-a asezat la locul ei. Anuntase inca de dimineata ca va participa la sedinta deoarece mai are niste acte normative de promovat. Mona Musca nu a venit insa cu nici un proiect de lege.

Dupa cum ne-au declarat surse din executiv, „a lamurit o chestiune birocratica legata de un act adoptat anterior”. Aceleasi surse sustin ca, pe parcursul sedintei, ministrul culturii s-a comportat normal si chiar a avut mai multe interventii.

De altfel, Tariceanu, care la final a venit in fata presei pentru a spune ca a luat act de demisie, avea sa confirme ca Mona Musca „nu a fost taiata de la portie”.

Adio, dar raman interimar!

Abia la final Mona Musca a luat cuvantul. Ea si-a anuntat retragerea, le-a spus colegilor ca i-a facut placere sa faca parte din acest cabinet si ca va sprijini in continuare executivul din postura de deputat. Dupa discurs, ministrul culturii i-a inmanat demisia lui Tariceanu. Acesta a incercat sa nu para foarte afectat.

S-a limitat doar sa spuna ca intelege gestul, dupa care a cerut lamuriri asupra pasilor legali care trebuie urmati intr-o asemenea situatie. Cel care l-a lamurit a fost ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu. Acesta i-a spus ca, in termen de 30 de zile, trebuie desemnat un succesor, pana atunci conducerea urmand sa fie preluata de un interimar.

Prim-ministrul i-a cerut Monei Musca sa se ocupe in continuare de gestionarea activitatii curente, Dupa sedinta, Tariceanu a venit in fata presei pentru a anunta ca a luat act de demisie. El a incercat sa minimalizeze demisia, spunand ca nu e o pierdere atata vreme cat PNL si Alianta au destui oameni valorosi care sa preia portofoliul Culturii.

Adrian Iorgulescu, „formula de suplinire”

Noul ministru al culturii va fi desemnat cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare, la prima sedinta a Biroului Permanent al PNL. Numele cel mai vehiculat este al lui Adrian Iorgulescu, membru in Biroul Central al PNL, dar se vorbeste si despre posibila numire a istoricului Adrian Cioroianu. Iorgulescu pare deja sa se pregateasca sa preia portofoliul.

El a spus ca, pentru a fi numit, ar trebui sa renunte la presedintia Uniunii Compozitorilor. Indiferent daca va fi numit sau nu, Iorgulescu e de parere ca trebuie gasite „formule de suplinire” a Monei Musca, „apreciata ca un ministru valoros, intr-un domeniu important, in care liberalii au priza”. (Alina Vasiliu)