Sase consortii si sapte competitori pe cont propriu, banci de investitii sau companii de consulanta s-au calificat ieri in "lista scurta" alcatuita de Ministerul Economiei si Comertului, din care se va alege consultantul care va alcatui strategia de privatizare a Romgaz.

Au fost selectate 13 firme de consultanta si consortii, dintre cel 14 care au depus scrisori de interes, a informat Ministerul Economiei.

ABN Amro participa la cursa in consortiu cu Musat si Asociatii, Bank of America s-a aliat cu Central Europe Trust, Deloitte Central Europe, Allen Overy, WS Atkins International si Racoti si Predoiu BNP Paribas - Franta, EPIC, casa de avocatura Tuca&Asociatii - Romania si BDO Conti Audit - Romania formeaza un consortiu.

CAIB Corporate Finance Beratungs GmbH - Austria, Lazard Freres, din Franta si diviziile britanice ale Citigroup, Goldman Sachs International, Merrill Lynch si Morgan Stanley candideaza individual.

Credit Suisse First Boston Europe Limited s-a aliat cu fondul de investitii RAEF - SUA si formeaza impreuna cu avocatii de la Linklaters/Miculiti, Mihai & Asociatii un alt consortiu. HSBC din Marea Britanie formeaza un consortiu cu BCR - Romania, Capital SA - Romania, FBD, Racoti si Predoiu - Romania.

UBS Investment Bank din Marea Britanie candideaza impreuna cu BAC - Romania pentru a obtine exclusivitatea consultantei pentru privatizarea Romgaz.

Consultantii au fost selectati in functie de experienta acumulata in alte programe de privatizare din diverse tari. Criteriul de selectie a fost si expertiza anterioara in vanzari de peste 100 milioane de euro. A contat si in tranzactii din domeniul petrolului si gazelor.