In Romania ploua mai abundent ca niciodata. De data aceasta cu donatii. Peste 20 de state si institutii internationale s-au aratat interesate sa participe la reconstructia zonelor calamitate de inundatiile din iulie, zece dintre ele trimitand deja bani si bunuri sinistratilor, iar restul oferindu-si sprijinul autoritatilor romane.

Potrivit ultimului bilant prezentat, ieri, de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), noua state (opt europene si Japonia) si Organizatia Natiunilor Unite (ONU) au trimis deja ajutoare in valoare de aproape jumatate de milion de euro, constand in bani, echipamente de interventie la calamitati sau bunuri necesare in astfel de situatii.

Polonia, Ungaria, Franta, Cehia, Germania, Italia, Slovacia, ONU, Curtea Regala a Iordaniei, Olanda, Slovenia, Turcia, Vaticanul, Japonia, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Mondiala, toate dau dovada de solidaritate cu tara noastra.

Pe langa donatiile facute de Europa, Erich Unterwurzacher, directorul unitatii Ispa din DG Regio a Comisiei Europene, recomanda autoritatilor romane ca fondurile ce vor fi deblocate dupa inundatii trebuie sa fie folosite pentru innoirea infrastructurii, cu efecte pe termen lung.

Oficialul european a insistat asupra acestui lucru, subliniind ca sumele alocate pentru refacerea pagubelor produse de recentele inundatii sunt eligibile si pentru strategii care sa permita evitarea pe viitor a unor efecte la fel de devastatoare ca acelea din prezent.

Potrivit acestuia, asistenta furnizata de Comisia Europeana ar putea fi de 40 de milioane de euro, in prezent fiind discutate cazurile judetelor Bacau si Vrancea. Unterwurzacher a apreciat ca, astfel, suma totala de care ar beneficia Romania ar fi de 50-51 de milioane de euro, in cadrul acestei componente a programelor de preaderare.

La randul sau, Onno Simons, insarcinat cu afaceri in Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, a prezentat variantele de asistenta de care poate beneficia Romania ca urmare a inundatiilor, precizand, totodata, ca misiunea CE a creat un grup de lucru pentru inundatii, care se afla in contact zilnic cu autoritatile romane.

Astfel, printre instrumentele care pot fi utilizate se numara Mecanismul de Cooperare pentru Protectia Civila, care permite obtinerea unui ajutor imediat in caz de dezastre naturale, prin cereri adresate celorlalte state membre.

Reamintim ca Romania mai poate beneficia si de Fondul de Solidaritate, creat dupa inundatiile din tarile central-europene si care ramburseaza cheltuielile realizate de catre tara afectata ca urmare a unor dezastre naturale. O a doua solicitare, dupa cea din Banat, urmeaza sa fie transmisa curand la Bruxelles.

In ceea ce priveste programele de preaderare - Ispa, Phare, Sapard - Romania trebuie sa ceara oficial folosirea unor bani suplimentari, a insistat Simons.

Despre Sapard, autoritatile romane, care gestioneaza in intregime distribuirea acestor fonduri, au primit raspuns pozitiv pentru realocarea sumei de 70 de milioane de euro, dar trebuie sa intocmeasca rapid proiecte, iar procedura de cofinantare la nivel de 50 la suta ramane valabila.

Deutsche Welle: "Incompetenta autoritatilor romane blocheaza fondurile"

Desi oficialii europeni au prezentat variantele propuse de Uniune pentru a beneficia de ajutorul financiar, editia electronica de ieri, a cotidianului Deutsche Welle, informeaza ca fondurile Comisiei Europene pentru zonele inundate sunt blocate de incompetenta autoritatilor romane.

Dupa ce, cu zece zile inainte, Olli Rehn, comisarul pentru Extindere a vizitat zonele calamitate, Comisia Europeana a pus la dispozitia Bucurestiului diverse mijloace financiare de ajutor. Conform Deutsche Welle, pana la acest moment insa, autoritatile din Romania nu au depus nici o cerere oficiala in acest sens, Bulgaria fiind si de aceasta data cu un pas inainte, precizeaza sursa citata.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeo Altafaj, a declarat in exclusivitate pentru Deutsche Welle: "Comisarul Olli Rehn a realizat cat de serioasa este situatia creata de inundatii. Ca atare, a identificat o posibilitate de ajutor financiar, disponibila din fondurile Phare, in valoare de pana la 20 de milioane de euro.

Aceste disponibilitati pecuniare pot fi redirectionate pentru operatiile de reconstruire insa autoritatile din Romania trebuie sa aplice pentru ele. Comisia a stabilit ca prima prioritate in zilele care vor urma, o astfel de redirectionare.

De asemenea, mai exista o posibilitate de ajutor, desi o astfel de solutie este prevazuta in cazul statelor membre UE, si anume fondurile de solidaritate pentru dezastrele naturale. Aceste mijloace financiare sunt mai modeste decat cele prevazute de programul Phare insa Comisia Europeana nu a primit nici pentru aceste fonduri, o cerere din partea autoritatilor din Romania".

Este de mentionat ca si la acest capitol Bulgaria este mult mai avansata decat Romania, Sofia trimitand o cerere oficiala la Bruxelles, specialistii Comisiei Europene evaluand deja pagubele produse de inundatii la sud de Dunare, a adaugat sursa citata.