Romania va gazdui in urmatoarele sase luni 450 de refugiati uzbeci care au sosit vineri dimineata la Timisoara, la bordul unei aeronave Boeing 747 apartinand companiei Orient Airlines. Toti refugiatii vor fi cazati in Centrului de cazare pentru solicitantii de azil Timisoara deschis in februarie anul acesta.

Refugiatii sunt insotiti de ofiteri de la Oficiul International de Migratie si de la Inalutul Comisariat Organizatiei Natiunilor Uunite pentru Refugiati

Refugiatii au parasit Uzbekistanul in timpul reprimarii sangeroase a manifestatiei si a insurectiei de la Andijan din luna mai.

Revolta s-a soldat cu un numar de morti cuprins intre 500 si 1.000 de victime, potrivit diferitelor estimari ale organizatiilor neguvernamentale. Autoritatile uzbece nu recunosc decat existenta a 187 de victime si ii acuza pe refugiati ca sunt teroristi.

Refugiatii uzbeci se vor afla pentru maxim sase luni in Romania, urmand ca intre timp UNHCR si Organizatia Internationala pentru Migratie sa se ocupe de gasirea unor state care sa le acorde acestora drept de rezidenta permanenta.

Printre tarile care sunt gata sa-i primeasca se numara Statele Unite, Canada si Olanda.