Ma gandesc uneori ca ar trebui si in Romania sa se judece nu numai in litera legii ci si in spiritul legii. O forma apropiata sistemului american. Ar fi eliminate multe din speculatiile legiuitorilor de astazi. La fel ar fi evitate si majoritatea efectelor "neprofesionalismului" cu care se abordeaza cazurile in justitia romana.

Totusi ma opresc repede pentru ca nu pot sa nu tin cont de faptul ca la nivelul de spiritualitate al judecatorilor romani o sa avem un spirit halucinant al legilor.

Poate ar trebui niste jurati. Sa se pronunte ei. Sau, alta solutie, sa fie 3 judecatori delegati pentru o cauza, care sa dea o solutionare fiecare, sa se medieze apoi si sa se aleaga o solutie majoritara. Sau orice alta idee de schimbare a situatiei actuale.

Esenta este simpla - trebuie reformat sistemul juridic din temelii. Nu cu fite, cu gesturi gingase sau sensibilitati de neconstitutionalitate. Din temelii, din radacini. Trebuie taiat adanc in increngatura sterpa a justitiei si pus altoi pentru viitor. Daca nu, o sa colapseze sub propria inconstienta.

Albu Zahar