Federatia Rusa nu este dispusa sa-si retraga trupele si armamentul din regiunea nistreana a Republicii Moldova, in pofida multiplelor angajamente asumate pe plan international.

Ministrul apararii al Rusiei, Serghei Ivanov a declarat ca Moscova nu-si va retrage trupele de mentinere a pacii din Transnistria atata timp cat acolo se afla depozitele cu munitii si armament rusesc. Serghei Ivanov a spus ca trupele nu vor pleca in nici un caz atata timp cat patrimoniul Federatiei Ruse nu va fi evacuat pe teritoriul rusesc.

El a precizat ca, pe langa functiile de mentinere a pacii, cel putin jumatate din aceste trupe asigura paza depozitelor cu armament si munitii ale Federatiei Ruse din Transnistria.

Serghei Ivanov a subliniat ca, in ultimul timp, tot mai des se fac auzite voci care cer retragerea castilor albastre ruse din Transnistria, referindu-se, in special, la autoritatile Republicii Moldova.

Ministrul apararii de la Moscova a precizat insa ca trupele ruse de mentinere a pacii se afla in Transnistria „in baza mandatului semnat de doua state – Republica Moldova si autoproclamata republica Transnistria”.

In replica, premierul de la Chisinau, Vasile Tarlev, intervievat de BBC, a declarat ca prezenta militara a unui stat strain pe teritoriul unui alt stat suveran este inadmisibila.

Vasile Tarlev spune: "cred eu ca e un lucru normal si firesc ca patrimoniul armatei ruse sa fie evacuat. Si, evident, evacuand patrimoniul armatei, va fi evacuat si contingentul militar."

"Speram, cu sustinerea Uniunii Europene, a Statelor Unite si chiar si a Federatiei Ruse sa obtinem semnarea unui acord pentru evacuarea armamanetului", a declarat la BBC premierul moldovean.

Si vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin Democrat, de opozitie, a criticat prezenta militara rusa in regiunea nistreana.

Iurie Rosca este de parere ca declaratia ministrului apararii al Fedratiei Ruse nu aduce nimic nou in pozitia Kremlinului.

"Este, de fapt, o incercare de a pretexta aflarea trupelor ruse in Transnistria cu prezenta patrimoniului militar rusesc in aceasta regiune", spune domnul Rosca.

"Republica Moldova nu pretinde sub nici o forma la patrimoniul militar al Federatiei Ruse, iar incetarea starii de ocupatie insemna deopotriva evacuarea arsenalului militar si a efectivului militar a acestei tari, astfel incat si din punct de vedere al angajamentelor internationale ale acestei tari, si din punct de vedere

tehnic, ambele sarcini sunt realizabile daca ar exista vointa politica a actualei conduceri a Federatiei Ruse", mai spune liderul PPCD.

La randul sau, purtatorul de cuvant al misiunii OSCE in Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Republica Moldova in orice caz.

"Lucrurile sunt foarte clare pentru OSCE la subiectul acesta. Si, spun inca o data: exista obligatii din partea Rusiei, incepand cu 1992 prin declaratia de la Stockholm, sa-si retraga trupele stationate pe teritoriul Republicii Moldova."

"In ceea ce priveste OSCE si misiunea OSCE, noi asteptam ca Federatia Rusa sa-si indeplineasca angajamentele pe care si le-a asumat in repetate randuri, inclusiv la Istanbul, in 1999", spune Claus Neukirch.

In prezent in Transnsitria se afla 500 militari rusi din trupele de mentinere a pacii si alti aproximativ 1500 din fosta armata a 14-a a URSS.

Un numar prea mic pentru a juca un rol decisiv in regiunea Balcanilor in caz de conflict militar, dar suficient pentru a alimenta ambitiile geopolitice ale Kremlinului in spatiul ex-sovietic.