Seria balbelor guvernamentale pare fara sfarsit. In sedinta din aceasta saptamana, guvernul a aprobat majorarea gradului de deschidere a pietei energiei electrice, asta, desi mai aprobase o data acelasi act normativ, in sedinta din 29 iunie.

Nimeni nu a putut sa ne explice cum s-a ajuns in aceasta situatie, in care un act normativ care a intrat in vigoare la 1 iulie, a fost aprobat pe 28 iulie.

Singura explicatie pe care am putut sa o obtinem a fost aceea ca, dupa prima aprobare, hotararea de guvern nu a fost publicata in Monitorul Oficial, rediscutarea actului normativ in sedinta de joia trecuta si "re-aprobarea" acesteia fiind o chestiune de "ordin tehnic".

In aceste conditii, e greu de inteles cum prevederile unei hotarari care nu a fost publicata in Monitorul Oficial au putut fi aplicate.

Printr-un comunicat de presa, datat 30 iunie 2005, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat chiar ca "liberalizarea pietei de energie electrica din Romania este cu un pas inaintea calendarului de aderare".

In acelasi comunicat de presa se arata ca, potrivit hotararii aprobate pe 29 iunie, "de la 1 iulie 2005, toti consumatorii de energie electrica, cu exceptia celor casnici, sunt declarati consumatori eligibili. Gradul legal de deschidere a pietei de energie electrica devine, astfel, de 83,5%".

Astfel, Romania a devenit, de la inceputul lunii iulie, "tara europeana cu una dintre cele mai liberalizate piete ale energiei electrice", aplicand o hotarare care nu a fost publicata niciodata in Monitorul Oficial.