Ploile abundente si inundatiile care au avut loc pana acum doua saptamani au afectat multe culturi de vie. Producatorii se confrunta cu o situatie destul de dificila avand in vedere ca din cauza ploilor si-au facut aparitia o serie de boli specifice vitei-de-vie, cea mai perioculoasa fiind mana.

Probleme sunt inregistrate si la culturile de porumb care reprezinta materia prima la fabricarea alcoolui.

Productia de vin din acest an va fi cu 30-40% mai mica decat cea obtinuta anul trecut, cum ne-a declarat Valeriu Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

"Sunt zone unde jumatate din suprafata cultivata cu vita-de-vie a fost afectata de inundatii" declara Cotea, iar din cauza ploilor abundente arii intinse au fost lovite de mana, deorece nu s-a putut interveni la timp cu tratamente.

"Intr-un an normal, se obtin 5,5 milioane hectolitri de vin, dar in 2005 s-ar putea sa avem doar 3-3,5 milioane de hectolitri de vin", ne-a mai informat Valeriu Cotea. Vestea buna este aceea ca, productia de vin care va fi obtinuta in acest an nu pare sa fie afectata in punct de vedere al calitatii, pana la aceasta data, ba din contra.

In schimb, daca previziunile privind scaderea substantiala a productiei autohotone de vin se va adeveri, aceasta licoare bahica se va scumpi cu peste 15%.

Via a ramas fara ciorchini

Si presedintele asociatiei patronale Garant, considera ca situatia nu este prea buna. "Viile din zona Moldovei sunt compromise in totalitate. Chiar si in rest, acolo unde nu au fost inundatii, productia va fi slaba, pentru ca a plouat mult, iar strugurii nu au destul zahar. Vinul din anul acesta va fi slab calitativ", considera Romulus Dascalu.

Acesta a mai spus ca in podgoriile din Prahova, mai ales in zonele Dealu Mare si Valea Calugareasca, strugurii nu au legat, iar multe plantatii au ramas fara ciorchini.

Despre aceasta situatie, Ministerul Agriculturii nu si-a format inca o parere. Speciastii de aici asteapta data de 10 august cand vor face o evaluare atat asupra productiei cat si asupra calitatii vinului care se va obtine in aceasta toamna.

Anul trecut, in Romania s-au produs cinci milioane hectolitri de vin, din care 9% au mers la export. Valoarea exporturilor de vin in 2004 a depasit 32 milioane de dolari, fiind de retinut ca 75% din vinul vandut partenerilor externi a fost vrac.

Republica Moldova, tara care se afla pe locul zece in topul exportatorilor mondiali, este una dintre marile cumparatoare de vin romanesc, pe care-l revinde in tarile ex-sovietice.

Anul trecut, firmele basarabene au cumparat din Romania cea mai mare cantitate de vin, la un pret mediu de numai 0,31 dolari.

Si alcoolul s-ar putea scumpi

Inundatiile vor avea efecte negative si asupra productiei de porumb care este folosit ca materie prima la fabricarea alcoolului. Radu Morariu, vicepresedinte al patronatului Garant, ne-a declarat ca din cauza ploilor abundente, producatorii agricoli au fost nevoiti sa cheltuiasca sume in plus fata de cat au prevazut pentru aplicarea de tratamente fito-sanitare la culturile de porumb.

Aceste cheltuieli suplimentare vor duce la cresterea preturilor.

"Astfel, fabricile de alcool vor cumpara porumbul cu 4.500 lei kilogramul in loc de 3.800-4.000 lei cat era pana acum", a afirmat Morariu. Acesta a precizat ca este posibila cresterea costurile de productie de la alcool de la 26.000-28.000 lei pe litru la 30.000 lei. "Ar putea fi o crestere cam de 10%.

La aceasta se va mai adauga o majorare de 5% din cauza scumpirilor la utilitati", a spus vicepresedintele Garant. Acesta a adaugat ca in ceea ce priveste preturile la bauturile alcoolice, in cazul in care vor fi efectuate majorari, acestea vor fi cam de 6.000-10.000 lei pe litru. Adica, la o sticla de bautura de 30 de grade, pretul va urca, de la 60.000 lei la 66.000-70.000 lei.