Interesul liderilor PD pentru provocarea anticipatelor in acest an si pentru expulzarea PC de la guvernare a fost asumat public, ieri, de catre presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu.

Astazi, atit la sedinta Aliantei D.A., cit si la cea a coalitiei de guvernamint, democratii vor impune partenerilor, la pachet, doua conditii dure: vor propune PNL sa accepte provocarea anticipatelor in 2005. In caz contrar, vor cere, si liberalilor, si UDMR, scoaterea PC din guvern.

Liderii PD s-au declarat ieri siguri ca Executivul va putea functiona si fara PC, in cazul in care nu se accepta anticipatele si se ajunge la formula unui guvern minoritar, prin asigurarea sustinerii, in Parlament, din partea grupului deputatilor independenti condusi de Corneliu Ciontu si a grupului minoritatilor.

Ciontu zice ca sprijina Alianta

„Noi am votat tot timpul alaturi de Alianta. Singura data cind am avut vot contrar lor a fost atunci cind a fost vorba de alegeri anticipate, despre care noi credem ca nu sint necesare. Vom vota alaturi de Alianta D.A. si vom analiza situatia, de la caz la caz”, a declarat ieri liderul celor 14 deputati independenti, Corneliu Ciontu.

Nervozitate la PNL si UDMR

Liberalii se tem, in continuare, de anticipate, iar in privinta PC se mentin in expectativa. „O eventuala excludere a PC ar insemna ruperea coalitiei, fapt ce nu se impune, pentru ca nu intentionam sa renuntam la guvernare“, ne-a declarat ieri purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu.

„Decit sa venim in fiecare saptamina cu ideea anticipatelor, ar fi mult mai bine daca am munci”, a precizat ieri si liderul UDMR Marko Bela. Saptamina trecuta, senatorii unguri au muncit eficient: mai mult de jumatate din ei au lipsit din plen, ceea ce a condus la respingerea, in Senat, a trei ordonante ale guvernului.