„Razboiul nostru impotriva terorismului incepe cu al-Qaeda, dar nu se opreste aici. Acest razboi nu va inceta pina cind fiecare grupare terorista din toata lumea va fi gasita, oprita si combatuta“.

Discursul presedintelui american George Bush, din 20 septembrie 2001, este declaratia oficiala care a declansat un razboi global. Putem vorbi despre al treilea razboi mondial?

Criteriile care incadreaza o astfel de situatie conflictuala sint, in cea mai mare parte, realizate. Potrivit expertului Gilles Andréani (The International Institute for Strategic Studies), pentru prima data in istoria terorismului modern, numarul mare al victimelor si al distrugerilor de la World Trade Center echivaleaza cu un act de razboi.

Atit Consiliul de Securitate al ONU, cit si NATO au reactionat in citeva ore de la atac. „Psihologic vorbind, SUA s-au descoperit in plin razboi. Opinia publica americana a cerut imediat o interventie militara pe masura atacului“, considera Andréani (Sursa: ISS Quarterly, 2005).

Doua interventii militare majore au survenit de la 9/11: Afganistanul si Irakul. Statele Unite au demarat o coalitie internationala impotriva terorismului. Atentatele teroriste au inceput sa semene moarte peste tot: Bali, Madrid, Londra, Beslan. Toate marile puteri ale lumii sint intr-o lupta crincena cu teroristii.

Au schimbat legislatia pina peste limita incalcarii drepturilor omului, au aprobat strategii de securitate care exclud focul de avertizare sau retinerea cu mandat de la judecator. Cit de mare e razboiul, citi morti a facut, cine sint teroristii, ce pagube au creat, cum ne-a schimbat viata, sint elementele care ne dau masura acestui razboi. (Marius Draghici)•

Viata de dupa atentate

Camere de supraveghere, supracontroale, telefoane ascultate. Dupa atacurile teroriste, viata de zi cu zi nu mai e la fel ca inainte. Vinatoarea de teroristi face victime printre nevinovati, mentinind teama surda de un nou atentat. Intr-o statie de metrou, un tinar de 27 de ani este impuscat de sapte ori in cap de catre politistii londonezi. Motivul: potential kamikaze. Eroare.

Brazilianul Jean Charles de Menzes nu avea nici o legatura cu celulele teroriste, era un simplu imigrant care a fugit de politistii in civil. In baza legii antiteroriste, politia britanica are dreptul de a trage letal in orice posibil atentator sinucigas. Ajunge sa ai tenul mai inchis, sa porti un rucsac si sa nu te opresti la semnal.

Paza armata in autobuze

„La Ierusalim, terorismul e o constanta a vietii“, ne marturiseste Ion Stiubea, corespondentul TVR in capitala israeliana. In cei 17 ani de cind se afla acolo, jurnalistul roman a constatat cum a schimbat terorismul modul de viata al israelienilor: „Gindul la acest pericol nu este obsesiv, e privit mai degraba ca o componenta naturala a vietii de zi cu zi“, spune el.

Serviciile de paza si securitate sint omniprezente in Israel. Gardieni inarmati cu pistoale automate Uzi pot fi vazuti nu doar in preajma institutiilor statului, ci si in spitale, scoli, supermarketuri, restaurante, discoteci, teatre sau cinematografe. Si in autobuze sint astfel de gardieni, care verifica bagajele si calatorii.

„A fost o vreme in care exploziile in autobuze erau foarte dese, dar am continuat sa merg cu autobuzul“, povesteste Stiubea. El a fost la o statie departare de o explozie care a avut loc pe aceeasi strada. (Valentina Pop)•

Atentatele teroriste zdruncina economia

Pagube materiale de miliarde de dolari, scaderea cresterii economice, hoteluri goale, investitii straine alungate. Dincolo de impactul imediat, atentatele teroriste au efecte negative si asupra diferitelor ramuri economice.

Atentatele de la Londra din 7 iulie 2005 vor costa economia britanica aproximativ 5 miliarde de dolari, estimeaza analistii de la World Markets Research Center (WMRC). „Mai intii, avem costurile imediate legate de distrugerea infrastructurii.

Dar costul real vine din consecintele considerabile asupra transporturilor publice si a vinzarilor cu amanuntul“, afirma Jan Randolph, expert WMRC.

Suma este comparabila cu daunele provocate de o catastrofa naturala ca uraganul Dennis din Florida. O lovitura puternica va primi si industria turismului: „Vor fi mai putini turisti si mai putini oameni care vor merge la teatre si la restaurant“, estimeaza Randolph, adaugind ca, dupa trei luni, efectele negative ar trebui sa inceteze, asa cum a fost cazul dupa atentatele de la Madrid.

Desi numarul victimelor din atentatele de la Madrid din 3 martie 2004 a fost de aproape patru ori mai mare decit la Londra, economia spaniola a inregistrat daune mult mai mici: 252 de milioane de dolari, reprezentind 0,16% din produsul intern brut al Spaniei in acel an.

SUA, in topul pierderilor

Atacul asupra World Trade Center si a Pentagonului din 11 septembrie 2001 a fost de departe cel mai coplesitor. Estimarea pierderilor totale este inca greu de realizat. 21,8 miliarde de dolari reprezinta numai pagubele materiale suferite de orasul New York. Reparatiile la cladirea Pentagonului au costat inca un miliard de dolari. In plan economic, pierderile au fost si mai grave.

Bursa de Schimb din New York, Bursa Americana de Schimb si Bursa NASDAQ au ramas inchise timp de o saptamina, inregistrind pierderi de 1.200 de miliarde de dolari.

Spatiul aerian american a fost inchis timp de mai multe zile, companiile aeriene au fost aproape de colaps. Transportul aerian de calatori sufera inca si astazi de pe urma atentatelor, doar citeva companii inregistrind profit.

Turismul bombardat

Industria turismului din Egipt ar putea suferi pagube de pina la doua miliarde de dolari, estimeaza Hani Genena, economist la firma egipteana de brokeraj EFG-Hermes.

Efectele atentatelor cu bomba din Sharm el-Sheikh se fac deja simtite: 6.000 de turisti au zburat inapoi in primele 24 de ore de la deflagratii, iar Italia, tara cu cel mai mare numar de turisti care viziteaza Egiptul, si-a avertizat cetatenii sa nu mai calatoreasca la Sharm.

Previziunile economistului egiptean par a fi confirmate si de pierderile inregistrate de Indonezia, in urma atentatelor cu bomba din Bali, in 2003: in total, trei miliarde de dolari.

(Valentina Pop)•

Mesagerii invizibili ai mortii

Cea mai singeroasa, mai raspindita si mai cunoscuta grupare terorista este al-Qaeda. Alte zeci de organizatii teroriste similare sint in toata lumea: din Orientul Mijlociu, Europa, America de Sud, sud-estul Asiei si pina in Africa.

Al-Qaeda

Infiintata de Osama bin Laden in 1988, initial din mujahedinii ce luptau in Afganistan impotriva URSS. Scopul: unirea musulmanilor in lupta impotriva SUA si a Israelului; rasturnarea regimurilor considerate ne-islamice si eliminarea ne-musulmanilor din tarile islamice. Scop maximal: infiintarea unui califat pan-islamic in toata lumea.

Ideologia gruparii: este de datoria tuturor musulmanilor sa ucida cetateni ai SUA, civili si militari, ca si pe aliatii lor din toata lumea. Gruparea s-a unit cu Jihadul islamic Egiptean in iunie 2001, sub numele „Qaedat al-Jihad“ (Baza Jihadului). In 2004, la al-Qaeda a aderat si gruparea lui Abu Musab Al-Zarqawi.

Activitati: al-Qaeda se afla in spatele celui mai singeros si mai mediatizat atac terorist din istorie: 11 septembrie 2001, cind teroristi de origine saudita au deturnat patru avioane, cu doua dintre ele lovind WTC din New York, cu unul Pentagonul, iar al patrulea prabusindu-se in Pennsylvania (2.978 de morti).

Alte atacuri: august 1998 - exploziile de la ambasadele SUA din Nairobi si Dar el-Salam (301 morti); noiembrie 2002 - explozie la un hotel din Mombasa (15 morti); octombrie 2002 - a sprijinit explozia de la un club din Bali (200 morti); 12 mai 2003 – atacuri cu bomba la Riad (30 de morti); 16 mai 2003 - a sprijinit atacurile cu bomba din Casablanca (933 de morti); 15-20 noiembrie 2003 – a

participat la atacurile cu bomba impotriva a doua sinagogi, a consulatului Britanic si a unei banci din Istanbul (61 de morti); 2004 – cel putin 11 atacuri (60 de morti). O grupare al-Qaeda locala a revendicat atacurile de la Sharm el-Sheikh.

Organizatia Abu Nidal

Cunoscuta si sub numele: Consiliul Revolutionar Fatah, Septembrie Negru. Infiintata de Sabri al-Banna (cunoscut si ca Abu Nidal), in 1974, dupa despartirea de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). A organizat atacuri in 20 de tari, omorind sau ranind aproape 900 de persoane.

Atacuri majore: asupra aeroporturilor din Roma si Viena in 1985 si asupra sinagogii Neve Shalom din Istanbul, deturnarea unui avion Pan Am in Karachi, atacul asupra unui vapor de croaziera din Poros, Grecia.

Grupul Abu Sayyaf

Infiintat la inceputul anilor 90, in sudul Filipinelor. Unii dintre conducatori au luptat ca mujahedini in Afganistan. Gruparea este sustinatoare a invataturilor islamice radicale. Scopul: crearea unui stat islamic independent in sudul Filipinelor. Activitati: rapire de persoane pentru rascumparare; atacuri cu bomba; decapitari; asasinate.

Hezbollah (Partidul lui Allah)

Infiintat in 1982, ca raspuns la invadarea Libanului de catre Israel, din siiti radicali. Se inspira din revolutia iraniana a ayatollahului Khomeini. Activitati: atacuri asupra intereselor israeliene si americane; sprijin oferit gruparilor extremiste palestiniene.

Hamas

Infiintat in 1987 ca ramura palestiniana a Fratiei Musulmane. Activitati: atacuri sinucigase asupra tintelor militare si civile israeliene.

Ansar al-Islam (Partizanii Islamului)

Infiintata in decembrie 2001, de islamisti radicali (kurzi si arabi) care doresc crearea unui stat islamic independent in Irak. Organizatia este aliata al-Qaeda. Activitati: atacuri asupra fortelor Coalitiei din Irak si asupra oficialitatilor irakiene.

Organizatia Jemaa Islamiya

Activitati: atac cu bomba la un hotel din Jakarta, in august 2003; atacul cu bomba din Bali, octombrie 2002 (200 de morti); bombardarea de biserici crestine din Indonezia, in seara de Craciun 2000.

Asbat al-Ansar (Liga Partizanilor)

Infiintata la inceputul anilor 90 in Liban, de catre extremisti sunniti, palestinieni asociati cu al-Qaeda. Scop: eliminarea influentelor occidentale in Liban. Activitati: asasinarea liderilor libanezi; atacuri cu bomba la ambasade, discoteci, teatre.

Brigada Martirilor al-Aqsa

Aparuta la inceputul anilor 2000, la declansarea Intifadei palestiniene. Asociata cu organizatia palestiniana Fatah. Activitati: explozii sinucigase impotriva civililor si militarilor israelieni; atacuri cu rachete asupra fortelor israeliene si a coloniilor din Fisia Gaza; uciderea palestinienilor banuiti de colaborare cu Israelul.

Aum Shinrikyo (Supremul Adevar Aum)

A aparut sub forma unui cult, in 1987, initiat de Shoko Asahara. Scop: preluarea conducerii in Japonia si apoi in toata lumea. Cultul a inceput sa predice despre iminenta sfirsitului lumii, declarind ca SUA vor declansa razboiul impotriva Japoniei. Actiuni: atacul cu gaz sarin din mai multe statii de metrou din Tokio, care a ucis 12 persoane si a ranit aproximativ 1.500, la 20.03.1995.

Secta continua sa primeasca membri. Forta numerica: 1.650, in prezent. In 1995: 9.000 de membri in Japonia, 40.000 in intreaga lume.

Armata Republicana Irlandeza (IRA)

IRA s-a impartit in mai multe grupuri, intre care si Armata Republicana Irlandeza de Continuitate (CIRA - desprinsa in anii ’90). CIRA este aripa inarmata clandestina a Sinn Fein. Scopul: retragerea armatei britanice din Irlanda si crearea unui stat irlandez unificat. Activitati: atacuri cu bomba; asasinate; rapiri, deturnari, tilharii si santaje.

ETA (Patria Mama Basca si Libertate)

Infiintata in 1959. Scopul: crearea unui stat independent in regiunile basce din sudul Frantei si in nordul Spaniei. Activitati: asasinarea unor oficiali spanioli, a fortelor militare si de securitate, a unor politicieni si judecatori; atentate asupra statiunilor turistice. Gruparea a ucis peste 850 de persoane.

Kongra-Gel (PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan)

Infiintat in 1974 de Abdullah Ocalan. Scop: infiintarea unui stat kurd independent din regiunile aflate in Turcia, Iran, Irak si Siria. Activitati: atacuri impotriva oficialilor turci; atacuri in statiunile turistice din Turcia; victime de-a lungul timpului: aproape 30.000. Forta numerica: intre 4.000 si 5.000, dintre care 3.500 se afla in prezent in nordul Irakului.

Tigrii Tamili

Infiintata in 1976, impotriva guvernului din Sri Lanka. Este cunoscuta pentru atacatorii sai sinucigasi cu bomba, Tigrii Negri. Activitati: asasinate politice si atacuri cu bomba. Forta numerica: intre 8.000 si 10.000 de membri inarmati.

Fortele Revolutionare Inarmate din Columbia

Infiintate in 1964, ca aripa militara a Partidului Comunist Columbian. Activitati: atacuri cu bomba; crime; atacuri cu mortiere; actiuni de gherila impotriva armatei columbiene; rapiri pentru rascumparare. Forta numerica: intre 9.000 si 12.000 de combatanti.

Sendero Luminoso (Calea Luminoasa)

Infiintata in Peru, la sfirsitul anilor ’60, de profesorul Abimael Guzman, pe baza unei doctrine maoiste. Activitati: campanii de bombardare; asasinate. Victime de-a lungul timpului: 30.000. •

Ziua care a schimbat lumea

Atentatele teroriste din ultimii patru ani au schimbat cursul istoriei. Totul se raporteaza la 11 septembrie 2001, ziua cind cea mai puternica tara a lumii a fost lovita crunt acolo unde se astepta mai putin: pe teritoriul propriu, cu mijloace proprii.

Statul invadeaza viata privata

Cum se apara tarile vizate de terorism? Prin inasprirea legislatiei de securitate. Multe dintre libertatile civile fundamentale sint la limita de a ½ incalcate pentru a combate eficient terorismul.

Cum se apara tarile vizate de terorism? Prin inasprirea legislatiei de securitate. Multe dintre libertatile civile fundamentale sint la limita de a ½ incalcate pentru a combate eficient terorismul.

Documentele personale, monitorizate

Patriot Act, legea care reglementeaza securitatea nationala a SUA dupa atentatele din 11 septembrie 2001, contine prevederi care incalca drepturile omului. Potrivit Uniunii Americane pentru Drepturi Civile (AUCLA), autoritatile au primit puteri uriase. Serviciile speciale pot patrunde in casa unei persoane, o pot fotografia, pot stringe informatii fara a o instiinta.

Actiunea poate fi desfasurata pe o perioada de timp nelimitata. Conform Patriot Act, autoritatile pot obtine fisa cu cartile imprumutate de la biblioteca, lista tuturor cumparaturilor facute cu cardul si fisa de evidenta medicala de la orice medic sau spital.

Acelasi act permite agentilor sa acceseze datele legate de afacerea personala, de locul de munca, de orientarea religioasa si afilierea la orice asociatie sau club. Corespondenta electronica si clasica, site-urile de pe Internet pe care o persoana le-a vizitat fac obiectul inregistrarii si monitorizarii pina la cele mai mici detalii, fara mandat de la judecator.

Amnesty International a lansat o campanie publica prin care cere ca razboiul impotriva terorismului sa nu fie transformat intr-o forma de control a propriilor cetateni.

Foc fara avertizare

Amenintarea terorista a IRA (Armata Republicana Irlandeza), prezenta inca din anii ’70, a determinat Marea Britanie sa-si ia masuri de siguranta din timp. Londra este capitala cu cel mai mare numar de camere de luat vederi in spatiul public. Metroul are spatii de iesire alternative, iar controalele din locurile publice erau mai prezente decit in orice alta capitala europeana.

Legea antitero din Marea Britanie permite politistilor sa deschida foc mortal asupra suspectilor, fara avertizare, daca acestia nu se supun. Potrivit legii britanice, persoanele care fac publice in mass-media site-urile unor organizatii teroriste sint considerate complici la raspindirea terorismului.

Guvernul Blair a propus masuri si mai dure, cum ar fi posibilitatea de a ancheta un suspect timp de trei luni fara mandatul unui judecator. Masurile extreme de securitate luate de catre autoritati sint criticate de prestigiosul cotidian „The Guardian“.

Acesta sustine ca doar 17 dintre cei 700 suspecti arestati de americani pentru terorism dupa 11 septembrie 2001 au fost condamnati, considerind ca autoritatile sint predispuse la abuz din cauza puterilor nelimitate de care dispun. (Marius Draghici)•

Europa inaspreste securitatea

Dupa atentatele de la Londra, Italia, Franta si Spania au ridicat nivelul de alerta antiterorista la maxim, la culoarea rosie. In Romania, alerta este albastra, reprezentind un „risc scazut de producere a unui atentat terorist“.

Departamentul de Justitie al SUA ii suspecteaza pe Genica Boerica si Omar Hayssam, arestati pentru spalare de bani, ca ar fi finantat organizatii teroriste din Siria si SUA.

Ca masura impotriva acestui gen de infractiuni, Uniunea Europeana intentioneaza sa oblige clientii bancilor sa-si declare datele personale la fiecare tranzactie, datele fiind puse la dispozitia politiei, in caz ca persoana este suspectata.

Intre timp, Italia a legiferat introducerea de masuri sporite de securitate: suspectii sa poata fi retinuti fara mandat timp de 24 de ore, anchetatorii sa poata controla accesul online si convorbirile telefonice si sa poata preleva mostre ADN fara consimtamintul persoanelor.

Din 9 iulie, Franta a reintrodus controalele la frontiera si a anuntat ca va monta camere de supraveghere in fiecare statie de metrou si de autobuz din Paris. (V.P.)

Cursuri de atentate pe net

Decapitari filmate, revendicari de atentate, apeluri la lupta, stringeri de fonduri, recrutari, „manualul teroristului“. Gruparile teroriste utilizeaza Internetul ca mijloc de propaganda si de comunicare.

Unul dinTRE cel mai bine organizate site-uri este cel al gruparii teroriste „Tawhid wa Jihad“. Pe site-ul organizatiei poti gasi aproape orice si-ar dori sa afle un terorist „in pregatire“.

„Noi sintem teroristi si terorismul este o cerinta religioasa, sa stie Vestul si Estul ca noi sintem inspaimintatori, iar terorismul este o cerinta a religiei lui Allah“ – acesta este un citat din seicul Al-Mujaddad Abd Allah Aazam.

Pe site exista si articole mult mai practice: „Recomandari de securitate pentru mujahedini: cum sa te comporti in urmatoarele situatii: arestare, ancheta, detentie, urmarire (in inchisorile dusmanului sionist)“.

Mujahedinii sint sfatuiti sa isi pregateasca o acoperire, un serviciu obisnuit; sa nu detina hirtii incriminatorii, nici materiale de propaganda; sa nege participarea la Jihad, in cazul arestarii. Le sint prezentate diverse forme de ancheta, inclusiv de tortura, pentru a fi pregatiti: metoda sufocarii cu punga, a inecarii cu apa, tortura cu curent electric.

Mujahedinul trebuie sa le suporte pe toate, in numele Jihadului, si sa nu dezvaluie informatii.

Comunicare secreta

Alt articol se numeste „Siguranta comunicatiilor. Compendiu de comportament pentru a impiedica dusmanul sa obtina informatii prin interceptare.“ Sint prezentate cu mindrie sicriele invelite in steagul american, ale „dusmanilor morti“. Pe linga articolele care se adreseaza mujahedinilor, exista o sectiune de intrebari si raspunsuri, pentru sustinatori.

Un vizitator ingrijorat intreaba daca reprezinta un pacat sa ceri cetatenia „necredinciosilor“, respectiv a americanilor. I se raspunde ca nu este un pacat. (L.G.) •

Marius Draghici, Valentina Pop