In ciuda serviciilor proaste oferite de turismul romanesc, plajele, trenurile si soselele se dovedesc a fi neincapatoare.

Traficul rutier si feroviar spre si dinspre litoral a fost solicitat, ieri, la maximum. Intre localitatile Drajna - Fetesti - Constanta, masinile au circulat bara la bara. Politia a supravegheat traficul din elicopter, deoarece s-au inregistrat numeroase ambuteiaje. Dupa ce au vazut la televizor aglomeratia de pe sosele, turistii au renuntat la microbuze in favoarea trenurilor.

Strategie proasta la Transporturi

Desi Ministerul Transporturilor a suplimentat recent trenurile spre litoral, acestea nu au facut fata numarului mare de socilitari.

Redactorul „Cotidianului”, Dollores Benezic, aflata in concediu la mare, a simtit pe propria-i piele aglomeratia. „Campania ministerului a fost gindita prost.

Au suplimentat doar cu doua trenuri. Din Constanta se pleaca la ora 09.10. Or, toata lumea stie ca in ultima zi vrei sa mai faci o baie, asa ca alegi un tren mai spre dupa-amiaza sau spre seara. La Inter City de ora 16.00 a fost bataie pe bilete”, spune Dollores“

Vin nordicii si rusii

In ciuda inconvenientelor care se intilnesc la tot pasul pe litoral, reprezentantii industriei de profil sustin ca Romania va fi tot mai des vizitata de turisti straini. „Pe viitor, turistii rusi se vor orienta catre Romania.

Aceasta pentru ca noi sintem mai aproape decit celelalte state cu litoral, iar ca psihologie a consumatorului sint foarte asemanatori cu noi si nu sint pretentiosi“, ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Totodata, hotelierii romani pot miza si pe nordici. „Lor le convine clima. In Turcia sau Grecia li se pare prea cald. Totodata, sint persoane virstnice care vin pentru factorii de cura”, explica Morariu. Aceasta mai spune ca, anul acesta, se inregistreaza o crestere de 15% a numarului de turisti straini.

Alina Stanciu, George Lacatus