O a treia retea terorista islamica pregateste atentate sinucigase asupra metroului londonez si a altor tinte din centrul capitalei britanice, afirma surse din serviciile britanice de securitate, citate de Sunday Times, in editia sa electronica de ieri.

Desfasurarea de forte de joi, de la Londra, cea mai ampla operatiune de acest gen de la incheierea ultimului razboi mondial si care a implicat 6.000 de politisti, a fost determinata de informatiile privind riscul comiterii unui nou val de atentate.

Oficiali de rang inalt din cadrul politiei au declarat ca detineau informatii "precise", din mai multe surse, potrivit carora joi era planificat un nou atac terorist.

Declaratiile contrazic comunicatele oficiale ale Scotland Yard, care anuntasera ca desfasurarea de joi a fost o simpla masura de precautie. Detaliile referitoare la pregatirea celui de-al treilea val de atentate au fost transmise politiei cu o zi inainte, concediile au fost anulate, iar sute de ofiteri au fost instruiti sa se cazeze in hoteluri din centrul Londrei.

Conexiuni cu suspectii arestati

Membrii celei de-a treia celule teroriste actioneaza independent de autorii atentatelor din 7 si 21 iulie, dar au "conexiuni" cu unii dintre suspectii arestati, sustine Peter Clarke, comandantul diviziei antiteroriste britanice. Potrivit acestuia, "amenintarea ramane in continuare foarte reala". "Ceea ce am facut vineri (arestarile operate - n.n.) a fost numai varful aisbergului.

In urmatoarele luni vor avea loc arestari majore. Exista o retea mare care trebuie distrusa", a declarat un alt ofiter implicat in operatiunile de la sfarsitul saptamanii.

Teroristii sunt motivati cu DVD-uri despre atrocitatile din Irak

Suspectul arestat la Roma, Hussain Osman, de origine etiopiana, pe numele sau adevarat Hamdi Issac, a declarat, in cursul interogatoriului, ca atacurile din 21 iulie au fost planificate de Muktar Said Ibrahim, retinut vineri la Londra. Osman a precizat ca s-a intalnit cu Ibrahim intr-o sala de forta din Londra, ei actionand independent de autorii atentatelor din 7 iulie.

Arestatul mai sustine ca actiunile lor nu au vreo legatura cu Al-Qaida si nici nu sunt motivate religios, ci pornesc din razbunare. La intrunirea de la sala, Ibrahim le-a prezentat o serie de DVD-uri cu imagini tragice din Irak, in care soldati americani si britanici ucideau femei si copii irakieni.

"Am decis sa lovim Occidentul ca sa ne razbunam", le-a declarat Osman magistratilor italieni, in fata carora a comparut sambata.

Un al doilea frate al presupusului Hamdi Issac a fost arestat la Brescia

Un al doilea frate al celui presupus ca se numeste Hamdi Issac - arestat, vineri, la Roma sub acuzatia ca a participat la atentatele din 21 iulie - a fost arestat, ieri, la Brescia, in nordul Italiei.

Fati Issac, presupus frate al lui Hamdi Issac, a fost supus unui lung interogatoriu. El este acuzat ca a distrus si ascuns documente importante. El pare a fi unul din oamenii de contact al lui Hamdi.