Fondul de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor din cadrul programului SAPARD va fi constituit anual, din fonduri de la bugetul de stat acordate Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu aceasta destinatie, informeaza Guvernul.

Prevederea este continuta in normele metodologice de aplicare a Legii 218/2005 privind stimularea absortiei fondurilor SAPARD, adoptate de Executiv in ultima sedinta. Hotararea de Guvern prin care au fost adoptate normele metodologice detaliaza si precizeaza cadrul juridic dupa care se desfasoara forma de garantare.

Ministerul Finantelor Publice, pe baza cererii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, deschide credite din bugetul de stat la capitolul "Agricultura si Silvicultura".

Din creditele bugetare deschise, MAPDR alimenteaza contul fondurilor de garantare, pe baza unor esalonari de plati trimestriale si a justificarii sumelor utilizate in perioada precedenta pentru acordarea de garantii. Alocarea sumelor din Fondul de garantare se efectueaza de catre Ministerul Agriculturii, pe baza conventiilor de lucru incheiate cu Fondul de garantare a Creditului Rural S.A.

si, respectiv, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Sumele primite de fondurile de garantare vor fi plasate la bancile comerciale care ofera conditii sigure si avantajoase, selectate pe baza de concurs de oferte, precizeaza actul normativ. Legea 218/2005 privind stimularea absortiei fondurilor SAPARD a fost publicata in Monitorul Oficial la 14 iulie.