PNL propune patru teme de dezbatere pentru sedinta de astazi a Consiliului National de Conducere (CNC) a Aliantei DA, printre care si cea referitoare la modificarea regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat sa fie posibila revocarea celor doi presedinti ai Camerelor.

Potrivit unui comunicat remis ieri agentiei Mediafax, de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, modificarea regulamentelor de functionare ale Camerei Deputatilor si Senatului are in vedere posibilitate revocarii celor doi presedinti cu majoritatea simpla a membrilor fiecarei Camere.

Celelalte trei teme sunt: adoptarea proiectului de lege referitor la introducerea votului nominal in comisiile de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor, ca prim pas in reforma clasei politice; modificarea legii administratiei publice locale in vederea descentralizarii administrative si finaciare, dar si pentru cresterea gradului de autonomie si respectarea principiului

subsidiaritatii; implicarea tuturor primarilor, a consilierilor locali si a reprezentantilor PNL si PD din administratia locala, dar si a parlamentarilor, secretarilor de stat si ministrilor celor 2 partide in procesul de reconstructie rapida a zonelor afectate de inundatii.

Mona Musca, popunerea liberala la sefia Camerei

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a declarat recent ca este exclus ca Mona Musca sa fi demisionat din Guvern pentru a putea fi presedintele Camerei Deputatilor, dar a precizat ca ea ramane, in continuare, propunerea partidului pentru acest post. "Putea sa ramana ministru bine merci.

Noi insa nu am schimbat Regulamentul Camerei Deputatilor, pentru a-l putea inlocui pe Adrian Nastase. Propunerea initiala a PNL pentru sefia Camerei a fost Mona Musca, iar aceasta propunere ramane neschimbata", a precizat Nicolaescu.

PD a cerut, de mai multe ori, partidelor din Coalitia de guvernamant sa sustina modificarea regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului pentru inlocuirea presedintilor Camerelor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, idee promovata inca de la inceputul anului si de presedintele Traian Basescu.

In urma cu o saptamana, liderul PD, Emil Boc, a precizat ca PD va sustine in cadrul Aliantei si al Coalitiei schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului.

Potrivit unor surse din coalitia majoritara, citate de Mediafax, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, ar fi obtinut, inca de acum doua saptamani, acordul UDMR si PC pentru schimbarea lui Vacaroiu si a lui Nastase.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat recent ca Uniunea este de acord cu schimbarea presedintilor Camerelor, dar ca modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor trebuie sa fie constitutionala. In schimb, PC, care pana acum i-a sustinut pe Vacaroiu si Nastase, nu s-a pronuntat transant dupa ce Emil Boc a amenintat cu un guvern "minoritar" decat coabitarea "la infinit" cu PSD.

(R.G.)

Tariceanu neaga criza PNL

Cu ocazia vizitei facute duminica la pranz pe santierul podului de la Maracineni, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, probabil, anumite lucruri au dat nastere la speculatii ca ar fi o criza in PNL. ''Nu exista o criza in PNL.

Delegatia Permanenta a dat un vot extrem de clar si care, daca este interpretat corect, nu face decat sa arate ca aceste speculatii sunt total neintemeiate'', a spus primul ministru. In privinta pozitiei ministrului Finantelor cu privire la subventia pentru tractoare, primul ministru a fost extrem de concis: ''Intrebati-l pe Ionut Popescu!''.

''La nivelul Guvernului pot sa existe puncte de vedere care nu trebuie sa fie grupate unei idei de unanimitate. Decizia de a acorda subventii pentru agricultura nu este o decizie singulara, in acest an am mai facut acest lucru.

Agricultura in Romania va beneficia in continuare de subventii, subventii acordate si de Uniunea Europeana, asa incat nu este nimic exceptional'', a precizat, in context, Calin Popescu Tariceanu. (Rompres)