Privit de pe drumul ce face legatura intre Litoral si Bucuresti, Cernavoda pare un oras frumos. Mai ales noaptea, cand sistemul de iluminat ofera un peisaj de vis. Exista si o parte nevazuta a orasului: Cartierul Columbia, situat intr-o zona mai greu accesibila, ascunsa dupa dealul pe care se afla restul localitatii.

I se spune Columbia pentru ca in acest loc, inainte de a fi colonia de detinuti politici, care "cu sapa si cu lopata trebuia sa dea canalul gata", funtiona o rafinarie de petrol a unui columbian. In timpul regimului comunist, aici s-au construit blocuri, iar localnicii spun ca in fosta colonie primeau locuinte numai persoanele de la marginea societatii.

INTAMPINARE. La intrarea in cartier se casca o vale adanca. Cobori panta abrupta si iti propui sa bati la pas tot cartierul. Peisajul seamana cu cel din Ferentari, doar ca atmosfera este putin mai blanda. Oamenii se cunosc intre ei si spun ca nu au probleme unii cu altii. Blocurile au o fatada aproape jalnica, desi pe la geamurile unora dintre locatari se mai zaresc termopane.

Cum intram in cartier, miroase a amaraciune, bate vantul a saracie si a neglijenta. Dar oamenii de-aici par asezati. Nu fac galagie, scandal, nu se iau de tine, desi, la aspectul pe care-l are zona asta, ti-ar fi frica sa te aventurezi la ore mai tarzii.

UNICAT. La parterul unui bloc vedem un cabinet de cosmetica ad-hoc. O cucoana cam brunetica isi face manichiura. Tine mana stanga intr-un vas, iar pe cea dreapta i-o incredinteaza unei femei care-i pileste de zor unghiile. Cand intram in vorba cu ele, incep sa "ciripeasca" preocupate. Au in ele dorinta de a-si descarca amarul. Le tine companie patronul magazinului mixt.

"E cel mai sarac cartier din tara, bai nene. N-au oamenii bani. Vai de capul nostru. Nu mai cumpara lumea nimic. Abia daca fac vanzare de un milion si jumatate pe zi. E nasolie mare aici", zice el. Femeile, mai aprige, continua. "Ne-a promis primarul asta ca ne reface si noua acoperisurile la blocuri. Cand ploua, ne curge apa in casa la toti care stam la etajul patru.

Dormitoru’ parca-i Pestera Muierii. Cand sunt in campanie, toti promit pe ma-sa si pe ta-su. Dar n-avem ce face. Stam si rabdam. Ca sa nu mai spun ca noi suntem si radiati aici. Este cea mai expusa zona." Sprijinit de usa, barbatul realizeaza ca pe cele doua femei a inceput sa le ia gura pe dinainte. "Taci, bre, ca vorbesti prostii.

Ai vazut matale radiatii?", tipa la ele, dupa care adauga: "Babe nebune, ce poti sa le ceri?!". Apoi incepe sa enumere problemele din cartier. "Acoperisurile blocurilor trebuie reparate, centrala termica e veche, mica, nu face fata, iar apa nu mai urca la noi, si mai e santierul asta, unde s-au angajat oameni din alte localitati in locul nostru.

Vrem si noi sa muncim", adauga el si ofteaza greu. Ne despartim de primii "columbieni" si mergem mai departe. Undeva mai sus este scoala. Lumea o lauda: ca-i mare, au copiii unde invata si unde se juca.

ANALIZE. Singurul bloc despre care oamenii din Columbia spun ca a beneficiat de ceva reparatii este cel din preajma scolii. "A venit aia de la PSD si ne-a varuit blocu’, ca a zis ca o sa-i votam pe ei si o sa castige alegerile, dar au facut pe dracu’ in patru, ca tot astia de la PNL a luat", spune o femeie, vazuta de vecine drept analistul politic al blocului.

Gesticuleaza larg, cu un telefon masiv in mana, iar dintr-un apartament apropiat rasuna obsesiv ritmuri de manele. Ne miram cand vedem ca dintr-un camion se descarca mobila. Se pare ca mai sunt si oameni care se muta in Columbia. Ni se spune ca in zona asta un apartament costa aproximativ 10.000 de dolari, in vreme ce in orice alt cartier din Cernavoda pretul este dublu.

"Cand vrea cineva sa-si ia casa, cere intotdeauna «exclus Columbia». Toata lumea se fereste sa stea aici." Totusi, daca asta e cel mai sarac cartier din oras, cum de are lumea bani sa isi puna geamuri termopan?! "Unii merg prin Spania sa munceasca. Aia au bani", ne explica cineva. "Aici e bine, e zona de lux, dar daca te duci mai la vale, in tabara, fugi de acolo ca dracu’ de tamaie."

BOMBA. Propunerea localnicului suna ca o provocare si ne despartim de blocuri imediat. Pornim pe un drum de piatra, iar la intrarea in "tabara" cartierului, adica zona cu baraci si case care stau sa cada, ne intampina un peisaj indecent de mizer.

Cateva capre cauta mancare printre gunoaiele ce nu au fost ridicate de multa vreme, in timp ce niste puradei, bucurosi ca au musafiri "acasa", se tin scai de noi, ne zambesc curiosi si aduna dupa ei toata gasca de copii. Asteapta sa le dai ceva. Si nu doar ei. Tot cartierul asteapta o schimbare.

Oamenii sunt revoltati ca nimeni nu ii ajuta, si cel mai hulit personaj al locului este primarul orasului, Gheorghe Hansa. Unii asteapta ca edilul sa le puna cos la baracile in care locuiesc, iar altii au chiar pretentia ca acesta sa vina sa le ia gunoiul.

Dar putini sunt cei care vor sa faca ceva din proprie initiativa, macar in micul lor perimetru pe care-l locuiesc, fara sa astepte la infinit mila celorlalti. Este starea care domina tot cartierul. Canalizarea nu functioneaza, iar sobolanii sunt probabil mai multi decat oamenii.

Acolo viata este grea, e alta lume, este ceva de neimaginat, dar poate ca atunci cand bani nu-s, mancarea lipseste, ar trebui sa fie taiat de pe lista pachetul de tigari, care omoara si sanatate si inghite ultimele economii ale saracilor din tabara Columbia!

PRO-PRIMAR

"Ce sa ne faca noua primarul? Asta ne e soarta. Fiecare traieste dupa cum se gospodareste. Daca in fata unei curti este mizerie, inseamna ca e primarul de vina sau ca ala care sta acolo nu e gospodar?" - o localnica

ADEVARUL

"In cartierul asta nu se mai traieste din munca cinstita. Ca sa traiesti bine, trebuie sa te ocupi de hotie sau de prostitutie. Nimeni nu are curaj sa vorbeasca!" - un "columbian"

REVOLTA

"Primaru’ ne da ajutoare sociale, dar mai multe ce sa faca? Ne-a promis ca o sa ne angajeze la santierul naval, dar nimeni nu l-a crezut" - o localnica

POLITICIAN "Din Columbia au venit cele mai multe voturi. Eu nu m-am jucat cu alegerile. Am facut tabel cu cei care au primit cozonac si pui si i-am dus la votare" - un localnic

DOTARE

Desi au multe lipsuri, oamenilor din tabara cartierului Columbia nu le lipseste frizerul. Un tip brunetel, ca aproape toti ceilalti de pe-acolo, de inaltime medie, isi face de lucru cu masina de tuns in capul unui mustacios. Nu foloseste mijloace igienice, iar toata operatiunea se desfasoara in curtea baracii in care locuieste.

"Cat costa un tuns?" Frizerul se uita speriat si intreaba cu voce joasa: "Cine se tunde?". Isi da seama ca nimeni nu are curaj sa se dea pe mana sa si isi continua treaba. Mai incolo, un vecin de-al sau e pricopsit tare. Meniul zilei: pulpe de pui la gratar. Va fi un adevarat festin in tot cartierul. O singura familie va manca asa ceva, iar restul se va multumi cu mirosul.

Pentru ei, e bine si asa.

de Roxana I. Ancuta, Sorin Anghel