Fuga din Romania a omului de afaceri ceh Frantisek Priplata repeta istoria disparitiilor misterioase peste granita ale unor infractori celebri. Ne amintim cum Alexandru Dinulescu, pus in libertate, dupa doua luni de arest, in 1997, s-a facut nevazut, lasand autoritatile cu buza umflata, sau cum Severin Tcaciuc a ras in nas urmaritorilor, ajungand in Austria.

De la disparitia lui Sever Muresan pana la fuga lui Gregorian Bivolaru, toate aceste cazuri au pus emblema rusinii si neputintei pe umarul autoritatilor romane.

Omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, condamnat in Romania la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea liderului sindical al Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fost vazut la o prezentare de moda la care participa fiica sa, in Buchlovice, Cehia.

Potrivit presei cehe, Priplata a aparut la festivalul usturoiului din Buchlovice, unde a asistat la o prezentare de rochii de mireasa la care participa fiica sa, Jarmila.

"Am trecut granita in noaptea de joi spre vineri. Mi-a luat 20 de minute. Nu voi spune niciodata pe unde", a declarat cu seninatate Priplata, asa cum Severin Tcaciuc lua peste picior autoritatile romane, acordand interviuri presei de la Bucuresti fara a preciza locul in care se afla.

Pasaportul unguresc

Din datele stranse de noi pana la aceasta ora, rezulta ca Frantisek Priplata a parasit Romania, in noaptea de joi spre vineri, in baza unui pasaport unguresc, procurat, cel mai probabil, la noi, in tara. Practic, sub noua identitate, Priplata a iesit cu acte in regula din tara.

Cu toate acestea, cetateanul ceh a trecut fraudulos frontiera Romaniei. Acum, o echipa de ancheta a Politiei de Frontiera va stabili pe unde, cand si cu ce nume a iesit din tara omul de afaceri condamnat la 8 ani de inchisoare.

Motive de amanare

Frantisek Priplata a fost condamnat definitiv, pe 2 iunie, in lotul "Tepro Iasi", sub acuzatia de instigare la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

A doua zi, cehul a facut o cerere de amanare a executarii pedepsei. Pe 9 iunie, dupa transmiterea sentintei, Tribunalul Satu Mare, instanta de fond si de executare, a emis un mandat de punere in aplicare a pedepsei de 8 ani inchisoare catre IPJ Bihor, pe raza caruia isi avea domiciliul.

Pe 22 iunie, la primul termen din procesul privind amanarea executarii pedepsei, cehul a invocat motive de sanatate si motive familiale, depunand acte in acest sens. Tribunalul Satu Mare a cerut Serviciului de Medicina Legala (SML) Bihor sa efectueze o expertiza pentru a stabili daca Priplata poate suporta regimul de detentie.

De asemenea, s-a cerut Primariei Oradea situatia socio-familiala a cetateanului ceh pentru a se vedea daca acesta ar fi unic intretinator.

Pentru ca Priplata nu s-a prezentat la SML pentru expertizare, iar Primaria a comunicat ca familia acestuia si-a schimbat domiciliul, la urmatorul termen de judecata, din 19 iulie, judecatorii satmareni au revenit cu solicitari si au stabilit o noua sedinta de judecata pentru 7 septembrie.

De patru ani, interdictie

Intre timp, pe 26 iunie, Frantisek Priplata depune o cerere la Ministerul Justitiei prin care solicita acceptul autoritatilor romane de a-si executa pedeapsa de 8 ani inchisoare in Cehia. Pe 5 iulie, ministerul comunica acest memoriu Tribunalului Satu Mare, cerandu-i totodata transmiterea tuturor datelor din dosar pentru demararea procedurii privind transferul judiciar catre Cehia.

Pe 7 iulie, Tribunalul Satu Mare comunica datele Ministerului Justitiei. Trebuie spus ca, daca politistii bihoreni ar fi pus in executare mandatul emis pe 9 iunie de Tribunalul Satu Mare si l-ar fi incarcerat pe Frantisek Priplata, cererea cehului de amanare a executarii pedepsei s-ar fi transformat intr-o cerere de intrerupere a acesteia.

Nu mai putin important este ca cetateanul ceh avea interdictie de parasire a teritoriului Romaniei inca din iulie 2001, cand Curtea de Apel Oradea a inlocuit arestarea preventiva cu aceasta masura. In aceste conditii, Frantisek Priplata a fost ajutat sa iasa din tara, cumparand un pasaport unguresc falsificat.

Politia de Frontiera a demarat o ancheta interna

Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), Priplata a iesit ilegal din Romania. In acest caz, seful IGPF, chestorul de politie Nelu Pop, a precizat ca deja a dispus efectuarea de verificari amanuntite in acest caz.

Inspectorul-sef al IGPF a mai adaugat ca, "din primele cercetari, s-a constatat ca Frantisek Priplata nu a tranzitat legal frontiera romana, iesirea acestuia din tara fiind posibila prin trecerea frauduloasa a granitei, fie prin punctul de control (cu documente de calatorie false, falsificate sau prin substituire de persoana), fie pe la «frontiera verde»".

Chestorul Pop a declarat, de asemenea, ca "in cazul constatarii unor disfunctionalitati privind respectarea metodologiei de lucru de catre cadrele Politiei de Frontiera, se vor lua masuri drastice in acest sens", a incheiat acesta.

Ministerul ceh al Justitiei: Asteptam emiterea de catre autoritatile romane a unui mandat international

Ministerul ceh al Justitiei asteapta ca autoritatile romane sa emita un mandat international de arestare pe numele lui Priplata, a spus purtatorul de cuvant al institutiei cehe, Petr Dimun. "Este foarte posibil ca Romania sa emita un astfel de mandat. In acel moment este de datoria autoritatilor cehe sa-l aresteze si sa-l extradeze", a spus Dimun.

Decizia de extradare a sa va fi luata de instanta competenta teritorial. Ultimul cuvant va apartine, insa, Ministerului, a mai declarat Dimun. Potrivit dispozitiilor finale ale Legii 302/2004 privind cooperarea penala internationala, Romania nu poate emite mandate europene de arestare cat timp nu este inca stat membru al Uniunii Europene.

Variante legale de solutionare a Cazului Priplata

Curtea de Apel Oradea poate formula o cerere de extradare, act care sa fie trimis catre MJ impreuna cu documentele anexe, urmand ca directia de specialitate sa efectueze controlul de regularitate internationala pentru a cere extradarea.

Totusi, varianta extradarii ar putea fi dificil de aplicat, deoarece Priplata este cetatean ceh si nu se stie daca autoritatile din Cehia vor fi de acord sa il predea.

Cea de-a doua varianta legala posibila este preluarea cazului de catre Ministerul ceh al Justitiei, in baza prevederilor Conventiei Europene pentru preluarea persoanelor condamnate. Ministerul ceh a solicitat deja Ministerului roman al Justitiei preluarea acestui caz, dar varianta nu mai este aplicabila, in conditiile in care Priplata a fugit din Romania, trecand ilegal granita.

In aceste conditii, o alta varianta care ar putea fi aplicata este transferul dosarului Priplata catre Ministerul Justitiei de la Praga, la cererea omologilor de la Bucuresti, in baza actelor intocmite de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Oradea si verificate de directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei din Romania.