Anul 2005 nu a fost unul prea stralucit pentru Andrei Pavel in proba de simplu. Romanul a jucat 31 de partide in cele 16 turnee la care a participat, avind un bilant negativ: 14 victorii si 17 infringeri.

Doar finala de la Munchen, din luna aprilie, poate fi trecuta la capitolul realizari, in rest, romanul nemaireusind nimic spectaculos.

Pavel s-a revansat insa la dublu, acolo unde duminica si-a trecut in cont o noua victorie, a doua, dupa succesul obtinut in 1998, la Open Romania, alaturi de Gabriel Trifu.

In turneul de la Kitzbuhel, Andrei Pavel a facut pereche cu cehul Leos Friedl, un specialist in domeniu, care mai avea in palmares 10 titluri, si au triumfat. Cei doi nu au pierdut decit un set in cele patru partide, chiar in finala disputata in fata fratilor belgieni Cristophe si Olivier Rochus: 6-2, 6-7 (5), 6-0.

De altfel, Pavel a mai jucat o finala anul acesta, la dublu, chiar in primul turneu din 2005. Atunci, la Doha, in Qatar, cuplul Pavel-Iujnii (Rusia) a pierdut ultimul act in fata spaniolilor Albert Costa-Rafael Nadal.

Impreuna cu un alt ceh, Tomas Berdych, Pavel a ajuns in sferturile de finala la Australian Open. De altfel, la dublu, Pavel are, spre deosebire de simplu, un bilant pozitiv: 13-12.

"Imi place sa joc la dublu. Ma ajuta foarte mult sa-mi imbunatatesc evolutiile la fileu. Jocurile le iau ca pe niste antrenamente, pentru ca intensitatea este mult mai mica decit la simplu", a declarat Pavel, care va imparti cu Friedl cecul ce 36.350 de euro de la Kitzbuhel.

Cum isi alege partenerii?

Andrei Pavel a spus ca nu are nici o metoda speciala pentru a-si lege partenerii de dublu. "Nu ma uit dupa ce loc ocupa in clasament. De multe ori vorbesc cu ei inainte de inceperea turneului si ne hotarim sa ne inscriem si la dublu", a declarat Pavel.

De altfel, in acest an, la cele 12 turnee de dublu la care a prticipat, Pavel a facut pereche cu noua tenismeni. Doar cu Gabriel Trifu, partenerul de dublu din Cupa Davis, in trei rinduri, si cu cehul Tomas Berdych, de doua ori, s-a intilnit de mai multe ori. Cu Leos Friedl, el a facut acum pentru prima data pereche.

Turneu demonstrativ la Luanco

In aceasta saptamina, Andrei Pavel participa in Asturia, in nordul Spaniei, la un turneu demonstrativ alaturi de spniolii Feliciano Lopez si Fernando Verdasco si de cehul Jiri Novak.

Cei patru sint calificati direct in sferturile de finala. Interesant de remarcat este ca terenul de la Luanco se afla in port, fiind acoperit de apa pina la ora sase seara. "Din cauza fluxului, terenul e sub apa. La ora sase seara, cind vine refluxul, apa se retrage si se poate juca tenis!", a declarat Pavel.