Alegerile trecute au aratat ca bugetul Romaniei nu este suficient de mare pentru ca cei care il gestioneaza sa poata cumpara voturi. Nici cota unica nu a ridicat incasarile intr-atit incit situatia sa se schimbe.

Totusi, primul-ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, incearca aceeasi strategie. De data asta, dupa un principiu usor diferit.

Daca pentru PSD accesul la resursele financiare era un avantaj fata de opozitie, pentru Tariceanu acesta este singurul lucru pe care il are in plus fata de presedintele Basescu.

Pe scurt, liberalul Tariceanu a pierdut jumatate din popularitate si incearca s-o recistige pe mina generosului Calin. Insa rezultatele il iau prin surprindere. Nu doar ca nu cistiga in popularitate, dar pierde si credibilitatea care i-a mai ramas.

Cea mai recenta isprava a lui Calin este ca a incercat sa-i ameteasca pe muncitorii de la „Tractorul” cu ajutoare de la stat. Ocazie tocmai buna pentru ca ministrul Finantelor sa se transforme din remaniabil in politician cu „cojones“.

Tariceanu n-a facut decit sa devina si mai antipatic, atit in rindul liberalilor care considera ca a tradat doctrina, cit si in rindul muncitorilor de la „Tractorul”, pe care i-a amagit cu o promisiune la care nici nu se asteptasera.

In plus, a creat dupa demisia Monei Musca un al doilea precedent care ii incurajeaza pe ministri sa sara din barca pentru a-si salva pielea onorabil pe seama lui. In acest timp, Basescu practica un populism mult mai eficient, care este ieftin si pentru buget.

Este antologica replica pe care le-a dat-o muncitorilor de la podul Maracineni, care se plingeau ca au salarii de doar 4,5 milioane de lei pe luna. „Daca veti munci si duminica, o sa primiti mai mult.“

In criza de inspiratie, Calin scoate citeva mii de miliarde de la buget, cit sa se asorteze cu cizmele de cauciuc. Si, pentru ca tot a compromis deficitul, rotunjeste suma cu maririle de salarii pentru bugetari.

Din cauza lui Calin, sufera Tariceanu, pe care opozitia are ocazia sa-l critice pentru ca nu e in stare sa respecte acordul cu FMI. In schimb, nu le da beneficiarilor nici un motiv sa-l voteze. Acestia stiu ca ar primi pomeni la fel de multe sau chiar mai multe de la PSD.

Kennedy a cistigat popularitate cu faimoasa fraza: „Nu intreba ce poate face tara ta pentru tine, intreaba ce poti tu face pentru tara ta”. „Romania nu-i ca America”, s-ar putea spune.

Totusi ar putea fi, arata, in mod surprinzator, sondajele, care il plaseaza pe Basescu in fruntea clasamentului increderii. „Munciti si duminica” este o replica a carei eficienta Tariceanu nu pare sa o inteleaga.

O va face, poate, dupa ce va fi trecut prin experienta lui Adrian Nastase, care, in discursul rostit dupa ce-a aflat ca a pierdut alegerile, a avut un moment de luciditate exprimata public si a spus ca Alianta D.A. a fost votata de oameni care au nevoie nu de sprijin, ci de sanse.

Premierul nu este total rupt de realitate. Insa incearca un calcul politic. Dupa ce Tariceanu a constatat ca nu poate sa-i ia din popularitate lui Basescu, l-a pus pe Calin sa culeaga din voturile pierdute de Adrian.

Calin, in schimb, vede ca pierde teren, dar isi da seama ca nu prea mai este cale de intoarcere. Vede ca il abandoneaza colegii de partid, colegii de coalitie, presedintele, electoratul. Cel mai mult insa il doare ca il abandoneaza chiar si liberalul Tariceanu.