Mergand pe urmele ministrului Finantelor, Ionut Popescu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, s-a declarat ieri impotriva recentei decizii a Guvernului de subventionare a producatorilor agricoli in vederea achizitiei de masini agricole.

Intr-un interviu pentru BBC, preluat de RADOR, seful ANAF a precizat ca cele 100 de miliarde de lei vechi vor ajunge tot la producatorul brasovean Tractorul, chiar daca primul-ministru a aratat, in repetate randuri, ca nu este vorba despre o subventie nici directa, nici ascunsa, pentru Tractorul.

Potrivit RADOR, Sebastian Bodu spune ca ordonanta cu pricina ar fi cunoscuta sub numele de "ordonanta Tractorul", ceea ce ar arata clar o anumita directionare a banilor.

"Este vorba despre niste subventii care se dau producatorilor pentru a cumpara tractoare de la Uzina Tractorul Brasov. Cumpararea acestor tractoare nu este directionata explicit, dar implicit banii se duc la Tractorul, pentru a ajuta uzina", a mentionat Bodu.

Potrivit acestuia, societatea brasoveana ar trebui privatizata cat mai repede. "In caz contrar, eu, personal, o sa o execut silit si o sa vand toate terenurile alea de acolo", a subliniat presedintele ANAF, citat de RADOR.

Mai mult, acesta a explicat faptul ca, personal, este impotriva oricarui fel de ajutoare. "Sunt pentru piata, piata sa decida", a precizat Bodu.

Hotararea privind acordarea subventiei pentru producatorii agricoli, adoptata saptamana trecuta de Guvern, nu a primit acordul ministrului Finantelor, Ionut Popescu.

Acesta a afirmat ca nimeni din ministerul pe care il conduce nu va semna un asemenea act normativ, avand in vedere ca banii ajuta indirect uzina Tractorul.

Premierul Tariceanu a negat ca ar fi vorba despre asa ceva, chiar daca subventiile i-ar putea incuraja pe unii agricultori sa cumpere tractoare de la Brasov.

"Alocam 100 de miliarde de lei pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole. Nu putem sa acceptam si nici legislatia romana si europeana nu permit alocarea de subventii directe. Prin urmare, suma nu este o subventie acordata lui Tractorul, vreau sa fiu foarte clar", preciza Tariceanu.

Diferendul dintre primul-ministru si ministrul Finantelor a aparut dupa o vizita a premierului la Brasov, ocazie cu care sindicalistii de la Tractorul s-au plans de refuzul ministrului Finantelor de a aloca 250 de miliarde de lei vechi pentru noi subventii, amenintand cu proteste.