Guvernul maghiar a modificat legislatia pentru a permite muncitorilor straini extracomunitari sa munceasca in aceasta tara 60 de zile fara permis de munca.

Noua lege prevede ca muncitorul strain poate solicita, la centrul de munca al localitatii in care isi desfasoara activitatea, eliberarea gratuita a carnetului de munca pentru angajare temporara. In acesta vor fi trecute datele de identificare ale lucratorului si numarul asigurarii sociale.

Decizia vizeaza doua aspecte: legalizarea situatiei lucratorilor sezonieri din agricultura si majorarea veniturilor angajatorilor maghiari.

„Hotarirea este valabila doar pentru extracomunitari, deoarece pentru acestia patronii nu platesc asigurari sociale. Aceeasi decizie vrea sa o ia si guvernul german. Pina anul trecut, inainte ca Ungaria sa devina membra UE, Germania oferea locuri de munca sezoniere ungurilor.

Acum, patronii germani nu mai pot angaja cetateni unguri si vor sa se orienteze catre muncitori romani”, ne-a explicat Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.