Cu o zi inaintea meciului Poli Timisoara - Juventus, “Briliantul” se destainuie cititorilor ProSport. Mutu spune ca si-a revenit. A slabit, are foame de fotbal si ambitii imense.

Are 26 de ani si timpul curge mai repede pentru el. Pentru prima oara dupa suspendarea de sapte luni, Adrian vorbeste despre dorinte, ambitii si regrete. Despre Juventus si echipa nationala. Despre el.

Reporterul simte nevoia sa se retraga si il lasa pe Mutu singur cu el insusi. Nu e confesiune, nici spovedanie, ci doar nevoia unui om de a-si vorbi.

Care este povestea transferului la Juventus?

Eu mai avusesem discutii cu ei in urma cu cativa ani, dar nu se concretizase nimic. Acum, Juve a fost echipa de top care m-a dorit cel mai mult. Si nu am mai stat pe ganduri. Era doar vorba despre Juventus.

Ce diferente sunt intre Chelsea si Juventus?

Nu prea sunt. Ambele sunt cluburi mari, e cam acelasi lucru. Diferenta poate fi la antrenamente. Mourinho si Capello vad fotbalul altfel, dar ambii sunt tehnicieni foarte buni. Au castigat o multime de trofee si au o filozofie proprie despre acest joc.

Te-ai mai intoarce la Chelsea?

Nu. Ma simt bine in Italia, aici vreau sa joc. Nu vad de ce m-as intoarce acolo.

Care e obiectivul tau in acest an la Juventus?

Vreau sa joc cat mai mult, dar este greu pentru ca am contracandidati jucatori foarte buni. Sunt pregatit pentru concurenta, sa fiu titular, sa ma bat pentru acest lucru.

Ce e mai bine? Sa fii titular la o echipa mica sau rezerva la una mare?

Un fotbalist trebuie sa joace. Sa simta terenul in fiecare duminica. Dar depinde si de ce-si doreste fiecare de la fotbal. Eu vreau sa castig trofee, sa ma confrunt cu cei mai buni. Evident, si riscul e mai mare, pentru ca exista posibilitatea sa nu te impui. Si atunci totul se schimba...

Cum te simti fizic?

Am revenit la greutatea mea ideala, cea de la Parma, de 74 kg. Am tras serios la antrenamente, pentru ca statusem patru luni. Niciodata nu am luat o pauza atat de lunga. Dar m-am pregatit in vacanta, am facut sauna, piscina, si totul a reintrat in normal. Acum sunt in forma maxima.

Ai starnit un adevarat scandal cu declaratiile tale despre “Generatia de Aur”

Hai sa o lamurim si p-asta. Eu am spus doar ca nu au castigat nimic. Ceea ce este adevarat. Dar am zis ca au fost cei mai buni. Nu m-am legat de rezultatele lor si nici nu as fi avut cum. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, in schimb eu am fost jignit. Si de jucatori care au avut mai putina tangenta cu acea echipa.

Ai spus si de Chivu...

Am zis doar ca mi s-a parut ciudat ca a fost chemat, pentru ca nu facea parte din acel grup. Au spus ca e banatean. Dar asa, de ce nu l-au chemat si pe Contra, nu? E din Timisoara.

Dar in nici un caz nu e un conflict intre mine si Chivu. Si nici intre mine si formatia din ‘94.

Ce diferenta a fost intre echipa aceea si cea de acum, a voastra?

In primul rand au avut un “11” stabil. Au jucat cativa ani in aceeasi componenta. Ceea ce la noi nu s-a putut. Fie din cauza accidentarilor, a lipsei de forma sau a altor probleme. N-am avut acest noroc. Ei au avut un nucleu, cu Hagi, Popescu si ceilalti. Se contureaza si la noi un grup de jucatori cu experienta mai mare, dupa care se pot ghida ceilalti: eu, Chivu, Pancu sau Lobont.

Ce ne-a lipsit la ultimele calificari ratate?

O echipa. Ceea ce am spus inainte. Dar generatia mea a pierdut doar aceasta calificare, la care, totusi, mai avem sanse. La celelalte doua esecuri, echipa era amestecata. Eu cred in continuare in generatia asta. Cu sprijinul publicului, cu intelegere, cu noroc si cu o formatie legata putem face treaba buna.

In trecut, toate astea s-au imbinat, si rezultatul a fost cel care a fost. Eu sper sa mai joc la cel putin un turneu final.

Ce a insemnat pentru tine suspendarea de sapte luni?

Stiti cum se zice: “Un sut in fund, un pas inainte”. A fost un dus rece de care poate aveam nevoie. Au fost momente in care ma intrebam cine sunt, am fost un exemplu de cum nu trebuie sa faci.

Ce diferente sunt intre Mutu de la FC Arges si cel de la Juventus?

In primul rand, opt-noua ani. Apoi, distanta de la un tanar instinctiv la un baiat matur, foarte atent la orice amanunt. Acum sunt o persoana publica, lucrurile s-au schimbat.

S-a scris atunci ca ai refuzat sa iesi de pe teren cand a vrut Dobrin sa te schimbe.

Nu e adevarat. Antrenor era Silviu Dumitrescu. Gestul ramane insa la fel de nesabuit. Dar nu am vrut sa epatez, ci a fost doar dorinta fenomenala a unui pusti sa joace fotbal, sa joace cu cei mai buni. Era meciul cu Steaua si doream sa arat ca sunt fotbalist.

Crezi ca oamenii se pot schimba?

Da. Depinde de vointa. Cred mai mult intr-un alt cuvant. Reabilitare. Toti avem porniri, dar trebuie sa invatam sa ne stapanim.

Iti mai aduci aminte de perioada in care erai fluierat de suporterii echipei nationale?

A fost greu pentru mine. Pana in momentul in care mi-am dat seama ca aveau dreptate. Ca eram un pusti teribilist, care trata cu superficialitate fotbalul. Cu timpul, atitudinea lor s-a schimbat. Dar pentru ca m-au simtit ca vreau sa dau totul.

Care a fost persoana care te-a influentat cel mai mult?

Au fost mai multi. Domnul Stroe de la Pitesti, Dobrin, Ion Moldovan, Silviu Dumitrescu, Costel Carstea, Cornel Dinu, Borcea, Netoiu, Giovani, Nicu Gheara, Ienei, Iordanescu, Malesani, Prandelli, Capello sau Ranieri.

Si Mourinho?

Cu ce m-a ajutat Mourinho?

Ce parere ai despre editia din acest an a Diviziei A?

Stiu doar ca Poli Timisoara este o forta care vine din urma. Ar fi frumos ca titlul sa ajunga in provincie dupa atatia ani. Au un public fantastic, merita sa vada echipe precum Brazilia sau Juventus.

Te-ai mai intoarce sa joci in tara?

Da, de ce nu? As prefera, bineinteles, la Arges sau la Dinamo. Dar nu se stie niciodata. Imi aduc aminte cand am venit la Dinamo, trebuia sa ajung inainte la Steaua si apoi chiar la Rapid. Cateva saptamani m-am antrenat in parc si nu stiam in ce parte o voi apuca.

Am avut mari dificultati la inceput cu suporterii dinamovisti, care nu mi-au iertat faptul ca am declarat initial ca voi veni sa joc la Steaua. Dar a iesit bine pana la urma si vreau sa le multumesc celor din Stefan cel Mare pentru felul in care s-au purtat cu mine.

Fotbalistul preferat

Hagi. Am crescut cu el, n-aveai cum sa nu il iubesti.

Cea mai frumoasa amintire

Cand s-a nascut fiul meu, cand am debutat la Pitesti sau la echipa nationala.

Cea mai neagra amintire

Nu cred ca mai e cazul sa spun. Stiti si voi.

Ce lucruri ar schimba

As avea poate alta atitudine fata de viata, de fotbal.

Visul unui fotbalist

Sa fii fericit jucand fotbal, sa te simti bine pe teren, sa castigi trofee, sa fii campion mondial cu tara ta.

Trei lucruri bune recente

M-am casatorit, am o forma buna, mi-am revenit din toate punctele de vedere.

Ce ar alege intre o femeie frumoasa, o geanta cu bani si o sticla cu vin vechi

Le am pe toate trei. Ai uitat sa pui mingea de fotbal. Pe ea as alege-o, cu siguranta. Multi au toate astea, dar putini stiu sa le foloseasca.

Romania in finala CM

Am fost aproape. Cred ca va putea. Daca nu cu generatia actuala, poate cu urmatoarea. E un vis. Nu e interzis sa ai un tel, nu?

Muzica preferata

De toate. Depinde de moment. R&B, latino, manele, orice.

Cea mai frumoasa varsta pentru un barbat

Toate au farmecul lor. Dar cred ca cel mai frumos e la 40 de ani.

Punctele slabe ale fotbalistului Mutu

In primul rand jocul aerian. Si sunt mai multe, dar nu vreau sa le auda fundasii (n.r. - ride). Dar vreau sa evoluez. Important e sa ai mai multe calitati decat defecte.

Punctele slabe ale omului Mutu

Sunt poate prea impulsiv, actionez prea instinctiv. De multe ori incerc sa ma mai opresc, sa ma controlez.

Postul preferat

Al doilea varf, pe partea stanga. Eu sunt jucator de piciorul drept si imi place sa vin in interior sa trag la poarta. Dar joc oriunde in fata, unde imi cere antrenorul.

David Beckham

Beckham nu e un model pentru mine. Nu incerc sa copiez pe nimeni. Sunt doar Mutu.

Bani

S-a scris ca sunt in stare de faliment. Nu e adevarat, chiar daca din octombrie pana in iunie nu am castigat nici un ban. Sunt altii care trebuie sa imi dea mie bani, nu eu lor.