Hotararea nr. 686 din 12 iulie 2005 pentru aprobarea Strategiei nationale in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului violentei in familie.

Tranzitia prin care inca mai trece societatea romaneasca, cu efectele sale imediate si vizibile legate in principal de situarea a mai mult de jumatate din populatie sub pragul de subzistenta si scaderea drastica a numarului populatiei ocupate, a dus la schimbari majore in structura criminalitatii.

Un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate in anul 2003 arata faptul ca in Romania rata globala a incidentei violentei in familie este de 14,3% la nivel national, reprezentand o valoare medie, care arata ca intre 12,4% si 16,2% din populatia adulta a Romaniei a avut experiente de violenta in familie de-a lungul vietii, sub una sau mai multe forme.

Violenta in familie din Romania are drept factori determinanti semnificativi alcoolismul, saracia, socializarea intr-un mediu marcat de violenta si modelul patriarhal de organizare a familiei.

Principiile care stau la baza elaborarii prezentei strategii au in vedere stabilirea cadrului institutional al sistemului de servicii sociale destinate prevenirii si combaterii violentei in familie, atat la nivel central cat si la nivel local, precum si dezvoltarea capacitatii sistemului pentru abordarea multisectoriala a problematicii violentei in familie.

- Principiul respectarii demnitatii umane

- Principiul nondiscriminarii si egalitatii de sanse.

- Principiul promovarii valorilor non-violentei la nivelul comunitatii, etc.