Banca Nationala a Romaniei s-a multumit ieri sa observe scaderea cursului euro de la 3,5014 lei la 3,4776 lei. Cursul de schimb al monedei unice a ajuns astfel la nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2002. Dolarul american a scazut si el ieri pe piata valutara romaneasca de la 2,8672 lei la 2,8459 lei.

Intarirea leului s-a produs pe fondul vinzarilor de valuta, iar in lipsa unui mare cumparator pe piata paritatea euro/leu a evoluat in consecinta, adica in favoarea monedei nationale. „Operatorii din piata vind si vor sa verifice la cit intervine Banca Nationala, care ar putea fi singurul mare cumparator din piata“, ne-a declarat un dealer in momentul in care un euro era cotat la 3,4800 lei.

Supraoferta de valuta ar putea fi cauzata de banii adusi de-afara de muncitorii care lucreaza in strainatate, valuta schimbata pe lei pentru concediile de vara, dar si de lipsa repatrierilor sau a cererii de euro pentru importuri.

Aprecierea leului este in ton cu obiectivul BNR de continuare a dezinflatiei in conditiile in care inundatiile au zadarnicit deflatia prognozata pentru luna august, ceea ce poate explica, in parte, lipsa interventiei pentru sustinerea cursului euro.

Intarirea leului, un proces care continua de circa 3 saptamini, va avea insa consecinte negative asupra deficitului de cont curent, prin favorizarea importurilor. In primele sase luni ale acestui an, dezechilibrul balantei comerciale a crescut la 4,2 miliarde de euro, cu peste 1,2 miliarde de euro mai mult decit in primele sase luni din 2004.