Familia presedintelui PSD, Mircea Geoana, se intrece in vile impunatoare cu subalternul sau de la partid Adrian Nastase. In presa se dezvaluia ca soacra lui Mircea Geoana detine - in proprietate - doua case de lux in Primaverii si a primit de la Ministerul Educatiei, in administrare, un al treilea imobil in Baneasa.

O data cu dezvaluirile din "Romania libera" referitoare la falsul certificat de revolutionar al Margaretei Costea, am aflat ca soacra lui Geoana mai are o proprietate, in localitatea ilfoveana Snagov.

O vila impunatoare cu iesire la lac, situata pe strada Sarmisegetuza la nr. 52 in satul Ghermanesti. Vizavi de albia lacului Snagov, o priveliste pe masura, multe vile somptuoase si Complexul Pacea.

Surprinzator, vecinii soacrei lui Geoana nu s-au ferit sa povesteasca istoria dobandirii si construirii vilei familiei demnitarului. "Niste hoti ordinari.

Au cumparat dupa revolutie mai mult de 1.500 mp de la o femeie. Imediat au organizat santierul. Strada era plina de camioane grele care carau materiale. Curgeau cifele de beton mai ceva ca pe vremea raposatului la Casa Poporului.

Muncitorii spuneau ca se construieste cu banii si materialele de la Metrorex, ei fiind colegi cu soferii de pe camioane", ne-a povestit ieri un localnic de pe strada Sarmisegetuza.

"Dupa ce au turnat fundatia si o parte din structura, santierul a fost oprit pentru doi sau chiar trei ani. Se auzea ca a fost arestat directorul Metrorex", ne-au mai declarat vecinii soacrei liderului PSD. Constructia vilei a fost reluata, iar imobilul finisat a intrat repede in folosinta familiei.

Dotat fastuos cu obiecte de valoare la vedere, dar nelocuit si pazit, imobilul a atras, evident, atentia spargatorilor. "In urma cu cinci ani le-a spart casa. Nu stiu ce le-a furat, dar sigur au avut ce sa ia", povestea un batranel dintr-o curte invecinata.

Nici proprietarii, socrii liderului PSD, si nici familia Geoana nu merg foarte des la proprietatea din Snagov.Casa este ingrijita si pazita de un vecin.

Proprietatea familiei Costea a fost rotunjita in urma cu aproximativ trei ani, pe vremea cand Mircea Geoana era ministru de Externe. "Au venit cu unii de pe la Constanta si au cumparat inca 1.500 mp de la Pantazica. L-au pacalit. I-au platit doar 60 de dolari pe metrul patrat, acum pretul a crescut la aproape 200 de euro mp", au spus revoltati vecinii de pe strada.

Accesul la imobil se face pe o ulita ingusta, accesibila doar pentru un autoturism, iar in jurul imobilului este cultivat mult cucuruz.

Secretomania de care au dat dovada functionarii din Consiliul Local Snagov ne-a impiedicat sa aflam cat si daca Margareta Costea plateste impozit pe locuinta si teren.

Probabil ca scutirea de taxe si impozite de care se bucura conform certificatului de revolutionar se aplica si in cazul soacrei lui Mircea Geoana.

In luna ianuarie 2004 "Evenimentul zilei" dezvaluia o parte din averea imobiliara a socrilor lui Mircea Geoana - pe atunci seful diplomatiei romane. "Margareta Costea, mama Mihaelei Geoana si soacra lui Mircea Geoana, are doua vile in cartierul Primaverii si administreaza o a treia, aflata in Baneasa, din pozitia de presedinte al Fundatiei "Tinerii Romaniei".

Prima vila este pe strada Herastrau si, dupa cum sustine Margareta Costea, a fost cumparata cu bani primiti de la "fratele care locuieste in SUA"... La pret de doua strazi distanta de vila de pe Herastrau, se afla cealalta vila a soacrei lui Mircea Geoana.

Foarte aproape de una din fostele vile ale lui Ceausescu si de actuala resedinta a lui Ion Iliescu, casa de pe strada Jean Monet este o adevarata fortareata, inconjurata de un zid inalt."

Soacra lui Geoana, acuzata ca si-a falsificat dosarul de revolutionar

"Dna Costea are un dosar de revolutionar trucat, falsificat", a declarat ieri presedintele Asociatiei Europa, Bogdan Draghici, in timp ce in sala Arcub un grup de presiune, sustinatori ai soacrei lui Geoana, vocifera de zor incercand sa deturneze subiectul conferintei de presa.

La un moment dat si-a facut aparitia un individ iritat care s-a recomandat ca fiind Nicolae Barba, fratele Margaretei Costea, amenintand cu tribunalul. Dincolo de circ insa raman documentele puse la dispozitia presei si Parchetului General de catre Bogdan Draghici.

Dosarul de luptator ranit in revolutia din decembrie '89 al Margaretei Costea se bazeaza pe cateva documente: propria declaratie (publicata integral de "Romania libera" in numarul de luni), o recomandare semnata de Ion Caramitru si o serie de acte medicale.

Cu dosarul astfel inchegat, soacra lui Geoana a reusit sa intre in minunata lume a revolutionarilor si sa puna mana pe un lung sir de privilegii: terenuri, spatii comerciale, scutiri de impozit.

Dupa 15 ani soacra lui Geoana risca sa iasa din lumea revolutionarilor si sa intre in universul complicat al justitiei. "Domnul Caramitru nu-si mai sustine declaratia.

Mi-a spus ca regreta ca i-a dat acea declaratie si ca are aproape convingerea ca n-a fost acolo", a afirmat Bogdan Draghici.

Caramitru: "Am gresit. Regret ca am dat acele declaratii"

L-am contactat pe Ion Caramitru, care ne-a confirmat varianta lui Draghici. Caramitru ne-a explicat ca a semnat doua astfel de declaratii, una pentru Otto Weber, care intre timp a murit, si una pentru doamna Costea. Ambele, sustine Caramitru, i-au fost cerute cu acelasi argument: cei doi afirmau ca ar putea obtine facilitati la pensionare, nicidecum pentru un certificat de revolutionar.

"In ambele cazuri am gresit. Regret acum ca am semnat aceste declaratii. Nu pot sa garantez sub nici o forma ca doamna Costea a fost acolo, am mers pe incredere si am gresit", ne-a mai spus Ion Caramitru.

Cazimir Ionescu nu-si aminteste de Costea

"Romania libera" a publicat luni, in exlusivitate, declaratia de "revolutionar ranit" in timpul evenimentelor din decembrie '89 a Margaretei Costea, insa Cazimir Ionescu, unul dintre figurile-cheie ale revolutiei, a pus la indoiala autenticitatea faptelor descrise.

Margareta Costea povesteste in declaratia sa cum a plecat la televiziune pe 22 decembrie si i-a "deschis usa lui Ion Iliescu" in studioul 5, unde s-ar fi intalnit cu Ion Caramitru, Cazimir Ionescu si sotia sa.

Margareta Costea mai relateaza ca a "organizat baricade" impotriva teroristilor ca ar fi revenit a doua zi si, in vreme ce pregatea sticle incendiare, ar fi cazut de pe platforma unui camion si s-ar fi ranit la picior.

"Este posibil ca o rana sa se mute de pe un picior pe altul?"

Nu doar marturiile, ci si actele medicale ridica un mare semn de intrebare asupra autenticitatii faptelor relatate de doamna Costea.

Bogdan Draghici vorbeste de falsuri in toata regula pe care le probeaza cu declaratiile unui medic. Draghici sustine ca biletul initial de trimitere, in baza caruia soacra lui Geoana si-a certificat ranirea la piciorul drept, ar fi fost antedatat.

Mai mult, Draghici mai spune ca medicul ale carui semnatura si parafa apar pe document neaga acum ca ar fi semnat biletul de trimitere. Dupa un an de zile Toma Beuran (tatal fostului ministru al Sanatatii) reia cuvant cu cuvant diagnosticul pus "la revolutie", tot pentru piciorul drept al doamnei Costea.

In fine, ultimul certificat medical dintr-un sir de patru vorbeste despre problemele doamnei Costea la piciorul stang. "I-am intrebat pe medici: este posibil ca o rana sa se mute de pe un picior pe altul? Mi-au negat categoric", a mai spus Draghici.

Este primul dosar de revolutionar contestat public si care ajunge la Parchet. Comisia guvernamentala a inceput acum cateva luni o verificare in cazul celor peste 30 de mii de dosare de revolutionar, insa ancheta n-a fost inca finalizata.

Un articol de Cornel Vilau, Dan Tapalaga