Socialistii au astazi in mana soarta bulgarilor. Daca nu sunt de acord cu o alianta pentru formarea Guvernului impreuna cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea, aderarea Bulgariei la UE s-ar putea amana cu un an.

In doar cateva saptamani, sperantele bulgarilor de a se integra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 par a se fi spulberat aproape in intregime, dupa o perioada in care balbaielile politicienilor au adus tara in situatia de a incetini pana la oprirea totala reformele structurale.

POSIBILA AMANARE. In pofida unor incercari repetate, dupa alegerile din 25 iunie, partidele politice nu au reusit sa formeze un nou Guvern. Aceasta situatie a dus la incetinirea reformelor cerute cu insistenta de Bruxelles si care reprezinta o conditie esentiala pentru ca Bulgaria sa se integreze in UE in 2007.

Aderarea Bulgariei la UE, ca si cea a Romaniei, este conditionata de o asa-zisa clauza de salvgardare, iar Sofia va trebui sa aplice in perioada imediat urmatoare reforme structurale importante, adoptand un pachet de 20 de legi si un nou Cod Penal. In cazul nerespectarii acestui angajament, este posibila amanarea aderarii cu un an.

Partidul Socialist Bulgar (PSB), care a castigat alegerile din 25 iunie, nu a reusit inca sa intruneasca o majoritate care sa-i permita guvernarea impreuna cu formatiunea minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL).

Mai mult, premierul desemnat, liderul PSB Serghei Stanisev, a renuntat la mandatul incredintat de presedintele tarii, motivand ca nu poate forma, in minoritate, un Guvern stabil.

Nici partidul de centru-dreapta Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), nu detine majoritatea parlamentara, insa a acceptat, la inceputul acestei saptamani, formarea unei coalitii largi, conduse de un socialist, asa cum a propus initial PSB. Aceasta, in conditiile in care liderul MNS II, fostul premier si rege Simeon de Saxa Coburg-Gotha, anuntase ca nu va accepta din nou postul de premier.

Socialistii urmau sa se pronunte in cursul zilei de ieri asupra acestei coalitii ad-hoc.

ACUM ORI NICIODATA. Expertii apreciaza insa ca o eventuala respingere a propunerii ar compromite definitiv sansele de aderare a Bulgariei la UE, in 2007. "Primul esec al tentativei de formare a unui Guvern si un posibil esec al celei de-a doua tentative de acest gen vor determina cu siguranta o amanare a aderarii Bulgariei la UE", a avertizat analistul Ognian Mincev, citat de AFP.

Alti specialisti sunt si mai categorici. "Suntem deja siguri in proportie de 90% ca aderarea va fi amanata, iar probabilitatea se va apropia de 100% in cazul unui nou esec", a apreciat Kostadin Paskalev, fost consilier prezidential.