Meteorologic s-ar putea sa fie altfel. Politic, vom avea, insa, o vara scurta si fierbinte. Fierbinte, pentru ca intrarea in vacanta s-a facut cu cazanele sub presiune.

Strins intre stinca alegerilor anticipate si cea a disensiunilor interne, PNL ar vrea sa-l confunde pe Tariceanu cu Ulise, dar calchierea nu da nici un rezultat convingator. Spatiul de manevra al PNL este trasat de altii. Daca se hotaraste sa reziste alegerilor anticipate pina la capat, atunci are nevoie de aliati. Partidul Conservator este unul sigur, dar nici pe departe unul onorabil.

UDMR va pune conditii grele si va alege tabara care-i ofera cel mai mult. Un alt aliat asigurat, daca este vorba sa nu se produca alegeri anticipate, este PSD-ul, dar a da pe fata mina cu opozitia condusa de Nastase nu va face decit sa sporeasca fragilitatea politica a unui partid "prea mic pentru o guvernare atit de mare".

Ca si cind nu i-ar fi de ajuns temele dificile pe care i le da pentru acasa, Presedintele Traian Basescu si partidul care-l reprezinta la guvernare, liderul liberal nu mai este sigur nici macar pe sprijinul politic al propriului partid. Toate razboaiele de uzura, pe doua fronturi, sint dinainte pierdute!

Inertia nu joaca in favoarea premierului, iar o simpla remaniere nu multumeste pe nimeni.

Ba, dimpotriva! Daca-i remaniaza pe ministri liberali, se incinge si mai mult tarita penelista; pe democrati nu prea poate sa-i remanieze, ca nu e voie de la Cotroceni; iar remanierea conservatorilor este un fel de sinucidere, pentru ca ei sint singurul sprijin al liberalilor in fata asaltului noului partid prezidential-popular.

In ciuda faptului ca detine initiativa politica, cu ajutorul masiv al Presedintelui, partidul acesta nu sta nici el pe roze. Mandatul de guvernare, daca nu este valorificat politic, ar putea fi ultimul din istoria parlamentara a partidului. PD-ul, revopsit, are nevoie de substanta electorala, din care sa creasca.

Cum nu o poate "sintetiza" prin mijloace proprii, nu-i ramine decit sa o ia de-a gata. Iar posibilitatile sint doar doua: PNL sau PSD. Una dintre nuci trebuie sparta pentru a putea hrani nevoia de dezvoltare a PP-ului, fost democrat. De aici, obsesia alegerilor anticipate si/sau a schimbarii liderilor PSD-ului de la conducerea camerelor.

Folosind unda inca favorabila ce sustine formula actuala de guvernare, intruchipata de Presedinte, PD-ul nu poate avea alta iesire, decit alegerile anticipate. Infringerea PSD-ului, fara alegeri, este inca si mai dificila. Schimbarea liderilor de la Senat si Camera Deputatilor ar echivala cu o victorie, dar nu cu cistigarea razboiului.

Atunci, s-ar putea ca PSD-ul sa vrea anticipate si chiar sa le obtina!

UDMR-ul fierbe si el, chiar daca la foc mai mic. Intre afacerile personale ale liderilor si programul politic care vrea totala desprindere a comunitatii maghiare de statul roman, deocamdata au prevalat afacerile personale. Este ceea ce "talibanii" UDMR le si reproseaza actualilor lideri.

Singurul atu al echipei Marko Bela este continuitatea prezentei la guvernare si capacitatea de a satisface "interesele locale". Nu este momentul, poate, ca ideologia si politica fatis izolationist-segregationista sa fie scoase la vedere, precum steagurile maghiare in secuime. Ele sint active, insa, si fac sa se ridice temperatura interna a confruntarilor din UDMR.

PSD-ul traieste o experienta inedita. Altadata, cind a mai fost nevoit sa guste din fructele amare ale opozitiei, a avut cel putin de partea sa initiativa politica. PSD-ul dadea note guvernarii, critica ministri si legi, coagula reactia negativa a populatiei la masurile economice de liberalizare, mobiliza sindicatele.

Pe scurt, chiar daca nu scria libretul operei, era regizorul din umbra si nu de putine ori, primadona! Acum, de sase luni si mai bine, toate merg pe dos.

Initiativa politica e la Cotroceni, alianta se critica din interior de mama focului, incit vocea PSD-ului aproape ca nu se mai aude, asaltul asupra pozitiilor detinute nu slabeste nici o clipa, iar anticipatele sint ca o ghilotina deasupra capului.

A capetelor, mai bine spus, pentru ca PSD-ul nu mai are un lider, ci este condus de un triumvirat minat de o acerba competitie a puterii si orgoliilor.

Temperatura este in continua crestere si pentru ca tensiunile mai vechi nu au fost rezolvate.

Cele dezvoltate de competitia dintre baronii locali si baronii de la Bucuresti, intre coruptii-nepatati si coruptii-patati, intre oamenii lui Nastase si oamenii altora, intre dorinta de a reveni la guvernare si neputinta de a articula o solutie alternativa credibila, cu exceptia unui cadou al actualei guvernari care s-ar prabusi intr-o criza asemanatoare cu cea a CDR-ului.

De aceea, avertismentul Presedintelui Basescu, care nu se arata dispus sa lase lucrurile sa alunece intr-o asemenea directie, trebuie sa fi dat fiori reci pe spinarea liderilor PSD, singurii care au descifrat complet mesajul prezidential.

Iar dupa vara va veni toamna cea fierbinte, iar mai apoi, iarna, tot fierbinte, si asa mai departe, pentru ca, in realitate, Romania sta pe un vulcan pe care socul integrarii europene ar putea sa-l aduca din nou in stare activa.