Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), a dezvaluit ieri ca firma ministrului de stat Gheorghe Seculici, SC Proiect Arad SA, a continuat sa beneficieze de contracte de la Primaria Arad, dupa doar doua saptamani de la scandalul de presa referitor la afacerile vicepremierului cu statul.

Contract de 900.000.000 de lei

In 22 mai 2005, GIP a dat publicitatii o ancheta care demonstra ca, in ultimii trei ani si jumatate, SC Proiect Arad SA a primit de la Consiliul Local Arad, fara licitatie, contracte in valoare de 17 miliarde lei.

Din declaratiile de avere si de interese ale vicepremierului Seculici reiese ca acesta este actionarul principal al SC Proiect Arad SA, detinand 48a din actiuni, in valoare de 320.000 de euro.

Dezvaluirile nu l-au impiedicat insa pe Seculici sa faca in continuare bani pe spinarea statului, ajutat fiind de primarul Aradului Gheorghe Falca, acesta fiind si finul lui Traian Basescu. De aceasta data este vorba despre un contract, datat 6 iunie 2005, incheiat de „Municipiul Arad, reprezentat prin primar ing. Gheorghe Falca” si SC Proiect Arad.

Obiectul de activitate al contractului este „amenajarea de locuinte sociale in imobilul din Arad, Str. Frunzei nr. 2”, iar valoarea - 891.131.000 lei vechi (24.626 de euro).

Firma vicepremierului Seculici a primit acest ultim contract tot fara licitatie, fiindu-i incredintat direct, prin „negociere cu o singura sursa”.

Antecedente

Potrivit lui Ciuvica, „acesta este al noualea contract pe care firma ministrului PD Gheorghe Seculici l-a primit in ultimul an, fara licitatie, din partea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca”. „In total, din octombrie 2001 incoace, SC Proiect Arad SA a primit 18 contracte fara licitatie.

Ministrul de stat Gheorghe Seculici si primarul Gheorghe Falca se afla intr-un flagrant conflict de interese. Faptul ca, desi afacerile lui Gheorghe Seculici cu statul sunt de notorietate, acesta continua sa primeasca bani publici fara licitatie arata ca intre baronii PD si baronii PSD nu exista nici o diferenta.

Ministrul Gheorghe Seculici se complace in dubla postura de politician si om de afaceri, asigurand prosperitatea sa si a familiei sale”, precizeaza Mugur Ciuvica, presedintele GIP.

Seculici: „Contractul a fost obtinut legal”

Contactat de „Evenimentul zilei”, vicepremierul Gheorghe Seculici ne-a declarat ca firma sa, SC Proiect Arad SA, a obtinut contractul respectiv in mod legal. „Blocul in care au fost amenajate acele locuinte sociale, destinate rromilor, a fost proiectat initial de SC Proiect Arad SA. Contractul initial a fost obtinut in urma unei licitatii, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Legea prevede ca, atunci cand se fac anumite modificari - in acest caz fiind vorba de amenajarea de locuinte sociale - proiectantul initial, adica SC Proiect Arad SA, are drept de preemptiune, pentru ca detine planurile constructiei. In acest caz, legea prevede ca atribuirea contractului se face direct, prin negociere cu o singura sursa”, sustine Seculici.

Ministrul de stat considera ca Mugur Ciuvica „recidiveaza cu tot felul de informatii aberante”. „Poate ar fi bine ca, de acum incolo, sa citeasca cu atentie un contract de achizitii publice, pentru ca este dezinformat”, ne-a declarat Seculici.

El nu considera ca are o problema morala, sustinand ca toate contractele au fost obtinute de firma sa in urma unor licitatii, pe vremea cand nu era ministru.