Portiuni mari de plaja au fost inchiriate pe nimic, iar din aceasta afacere firmele scot bani frumosi fara a respecta prevederi contractuale simple, ca intretinerea curateniei. Oricum, nimeni nu le controleaza.

Mucuri de Tigara pet-uri si resturi de mincare au impinzit nisipul de pe plajele de la Marea Neagra. Conducerea Directiei Apelor Dobrogea-Litoral (DADL), cea care a dat spre inchiriere catre 200 de firme plajele romanesti, constata zilnic mizeria, dar nu face mai nimic. „Mai mizerie ca anul acesta nu am vazut pe litoral.

Nici privatul, care a inchiriat plaja, dar nici statul nu curata cum trebuie”, spune Ioan Rosocha, un profesor din Caransebes.

Apele Romane, obligate sa curete noaptea

Chiar daca agentii economici nu fac curat pe plajele inchiriate, legea obliga DADL sa curete litoralul noaptea. Dar acest lucru nu se intimpla, mai ales ca directorul Apelor Dobrogea se bazeaza pe bunul-simt al turistilor. „De vina sint turistii si sticlele de plastic care in numar de trei sau patru umplu cosurile si nu mai este loc de nimic.

Noi ne bazam pe bunul-simt al lor”, spune Ionel Manafu, directorul DADL. Cei care au inchiriat plajele nu sint de aceeasi parere. „De vina sint cei de la Apele Romane. Ei trebuie sa faca noaptea curatenie, noi facem ziua, conform contractului. Nu fac nimic, apoi dau vina pe noi”, spune Bacula Mihai, director Bacum Impex SRL, detinator a 3.000 de metri de plaja in Mamaia.

Chiar daca platesc la stat sume modice pentru inchirierea plajelor, agentii economici se pling ca societatile de salubrizare cer prea mult pentru a ridica mizeria, motiv pentru care unii nici nu incheie contracte cu acestea. „Platesc intr-un sezon aproximativ 26 de milioane la societatea de salubrizare. Este prea mult”, sustine directorul firmei Giovani AF.

Plajele date pe nimic, adevarata afacere

Statul a inchiriat plajele la preturi mici, conform datelor furnizate de DADL. Preturile incep de la 4.900 de lei vechi pe metru patrat fara TVA pe sezon in statiuni ca: Eforie, Techirghiol, 1 Mai, Olimp, Navodari, 1.800 in Vama Veche si Jupiter si de maximum 35.000 de lei pe metru patrat in Mamaia, Olimp si Neptun.

„Sint preturi mici, insa este mai bine sa le inchiriem decit sa angajam noi oameni sa se ocupe de ele. Nu ne intereseaza cit cistiga privatul de pe urma acestui contract”, spune Ionel Manafu. Numai ca acesta nu a avut grija sa includa in pachetul de inchiriere si serviciile de salubrizare complete.

Pe de alta parte, unii agenti sustin ca platesc pe metru patrat mai mult decit sustin cei de la Directia Apelor Dobrogea. Spre exemplu, directorul Bacum Impex SRL spune ca a platit, pentru un metru patrat de plaja din Mamaia, 50.000 de lei pentru tot sezonul.

Ca sa scoata bani si mai multi de pe urma plajelor, privatii le subinchiriaza la suprapret si astfel nu-i intereseaza ce se intimpla cu portiunea de plaja chiar daca au contract cu DADL. •

Litoralul vecin, mult mai curat

La capitolul curatenie, plajele din Bulgaria, Grecia si Turcia nu se compara cu cele romanesti. „In Bulgaria, exista reguli stricte, daca cel care are plaja nu le respecta, i se ia portiunea respectiva”, spun reprezentantii Ambasadei Bulgariei la Bucuresti. In plus, plajele din Bulgaria sint concesionate pe mai multi ani, ceea ce ii incurajeaza pe detinatori sa faca investitii.

In Turcia, agentii economici care inchiriaza plaje risca amenzi foarte mari daca nu intretin curatenia.

Antoaneta Etves, Gilda Popa